Zo onderzoek je zelf je borsten

Zo onderzoek je zelf je borsten

Onderzoek jij regelmatig je borsten? Het duurt slechts 5 minuten en kan je helpen om vroegtijdige afwijkingen op te sporen – of om je gerust te stellen.

Naast een jaarlijks bezoek aan de gynaecoloog en een eventuele mammografie, wordt zelfonderzoek elke maand aangeraden. Dit gebeurt best een week na de menstruatie of telkens op hetzelfde tijdstip van de maand.

Ken je borsten

Het is bewezen dat zo’n 90% van de vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken, zelf borstkanker ontdekken. Het is dus heel belangrijk om je borsten goed te kennen: door zelfonderzoek weet je hoe ze ‘normaal’ aanvoelen en wanneer er iets niet pluis is.

Borstonderzoek in enkele stappen

1. Kijk naar je borsten

Een zelfonderzoek start altijd bij het observeren van je borsten in de spiegel. Zijn er veranderingen zichtbaar? Let vooral op:

  • De vorm van je borsten: een vervorming, een zichtbare massa of een opvallende verandering van de ene borst tegenover de andere.
  • De huid: een sinaasappelhuid, verandering van kleur, kuiltjesvorming, kloofjes, wondjes, een opvallend zichtbare ader, een intrekking van de huid.
  • De tepel: een indeuking, opvallende verandering van vorm, kleur, schilfering, zwelling of een lekkende tepel.

2. Voel aan je borsten

Deze fase in het zelfonderzoek doe je in 3 eenvoudige stappen:

  • Hef je rechterarm en betast je borst met de drie middelste vingers van je linkerhand. Begin aan de buitenkant van je borst en ga beetje bij beetje meer naar het midden in cirkelvormige bewegingen. Doe hetzelfde aan de andere borst.
  • Focus op de volledige borst: let vooral op het gedeelte tussen de borst en de oksel. Onderzoek ook je oksel en hou rekening met verdikkingen of verhardingen.
  • Eindig bij de tepel: druk er zachtjes op. Als je iets abnormaals voelt of als de tepel vocht verliest, ga dan onmiddellijk naar de dokter.

Als het zelfonderzoek niet vlotjes gaat, gebruik dan wat bodycrème of massage-olie, of ga simpelweg onder de douche staan. Dat maakt het contact met de huid iets eenvoudiger.

Onderzoek

Twijfel je of heb je extra advies nodig? Aarzel dan niet om je huisarts of gynaecoloog te contacteren. Geen enkele arts zal het je kwalijk nemen als je hem raadpleegt voor onderzoek omdat je ongerust bent. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek, zal de dokter je geruststellen of tot verdere (specifieke) onderzoeken overgaan, zoals een echo- of mammografie.

Meer over je borsten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)