Zelf je borsten onderzoeken? Dat doe je zo

Zelf je borsten onderzoeken? Dat doe je zo
Getty Images

Regelmatig zelf je borsten onderzoeken duurt maar 5 minuten en kan helpen om vroegtijdige afwijkingen op te sporen – of om je gerust te stellen. Zo doe je het!

Naast een jaarlijks bezoek aan de gynaecoloog en een eventuele mammografie, wordt een zelfonderzoek van je borsten elke maand aangeraden. Dat gebeurt best een week na de menstruatie of, als je niet meer menstrueert, telkens op hetzelfde tijdstip van de maand.

Ken je borsten

Het is bewezen dat zo’n 90% van de vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken, zelf (vroegtijdig) borstkanker ontdekken. Het is dus heel belangrijk om je borsten goed te kennen: door zelfonderzoek weet je hoe ze ‘normaal’ aanvoelen en wanneer er iets niet pluis is.

Je borsten onderzoeken in enkele stappen

1. Kijk naar je borsten

Een zelfonderzoek start altijd bij het observeren van je borsten in de spiegel. Zijn er veranderingen zichtbaar? Let vooral op:

 • De vorm van je borsten: een vervorming, een zichtbare massa of een opvallende verandering van de ene borst tegenover de andere.
 • De huid: een sinaasappelhuid, verandering van kleur, kuiltjesvorming, kloofjes, wondjes, een opvallend zichtbare ader, een intrekking van de huid.
 • De tepel: een indeuking, opvallende verandering van vorm, kleur, schilfering, zwelling of een lekkende tepel.

2. Voel aan je borsten

Deze fase in het zelfonderzoek doe je in 3 eenvoudige stappen:

 1. Hef je rechterarm en betast je borst met de drie middelste vingers van je linkerhand. Begin aan de buitenkant van je borst en ga beetje bij beetje meer naar het midden in cirkelvormige bewegingen. Doe hetzelfde aan de andere borst.
 2. Focus op de volledige borst: let vooral op het gedeelte tussen de borst en de oksel. Onderzoek ook je oksel en hou rekening met verdikkingen of verhardingen.
 3. Eindig bij de tepel: druk er zachtjes op. Als je iets abnormaals voelt of als de tepel vocht verliest, ga dan onmiddellijk naar de dokter.

Als het zelfonderzoek niet zo vlot gaat, gebruik dan wat bodycrème of massage-olie, of ga simpelweg onder de douche staan. Dat maakt het contact met de huid iets eenvoudiger.

De borst bij een man

Bij de geboorte zijn de borsten van mannen en vrouwen vrijwel gelijk qua opbouw. Het verschil zit ‘m in de ontwikkeling tijdens en na de puberteit, onder invloed van het vrouwelijk hormoon.

De melkklieren en melkkanalen bestaan bij mannen dus wel, maar slechts in kleine hoeveelheden. Daarom is borstkanker bij mannen een zeldzame ziekte, maar het kán wel gebeuren. Specifieke risicofactoren zijn:

 • erfelijkheid: een genetische aanleg, het BRCA2-gen, kan in verband gebracht worden met een hoog risico op borstkanker bij mannen
 • blootstelling aan stralingen
 • bepaalde goedaardige borstziekten in het verleden
 • een verminderde teelbalfunctie (onvoldoende aanmaak van testosteron)
 • het syndroom van Klinefelter (een zeldzame erfelijke aandoening waarbij er een extra X-chromosoom aanwezig is)
 • onderontwikkelde geslachtsorganen
 • hormonale afwijkingen

Het is dus erg belangrijk dat ook mannen veranderingen in hun borst tijdig opmerken. Borstonderzoek bij mannen gebeurt nagenoeg hetzelfde, zoals beschreven in de stappen hierboven. De meest belangrijke symptomen van borstkanker bij mannen zijn:

 • een kleine, pijnlijke massa aan de borst, meestal onder de tepelhof (de gekleurde zone rond de tepel), waar het borstweefsel geconcentreerd is.
 • eczeem of een verzwering
 • een intrekking van de huid of tepel
 • een heldere, met bloed vermengde vloeistof die uit de tepel komt.

Wanneer naar de dokter?

Voel je tijdens het zelfonderzoek een knobbeltje in je borst, of merk je een ander abnormaal symptoom op? Panikeer dan niet meteen, want niet elk knobbeltje is gevaarlijk. Borsten zijn immers knobbelig van structuur. Toch is het belangrijk om bij twijfel contact op te nemen met je huisarts. Geen enkele arts zal het je kwalijk nemen als je hem raadpleegt voor onderzoek omdat je ongerust bent. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek, zal de dokter je geruststellen of tot verdere (specifieke) onderzoeken overgaan, zoals een echo- of mammografie.

Bron: kanker.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)