Meer energie met voetreflexologie

Door De Redactie
Je voeten tellen maar liefst zevenduizend zenuwuiteinden. Geen wonder dat het ontspannend werkt om je voeten te masseren. En je kunt het nog zelf doen ook!

Op de zolen van je voeten verbergen zich tientallen drukpunten. Masseer ze, en je neemt je hele lichaam onder handen. Voetreflexologie is gebaseerd op de energiebanen die van je kruin tot je tenen door je lichaam lopen. Door druk uit te oefenen op de voeten wordt nieuwe energie aangevoerd, met de bedoeling blokkades hogerop in het lichaam op te heffen. In China en India pakt men zo al duizenden jaren allerlei gezondheidskwaaltjes aan.

Om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen, heeft een voetreflexoloog jaren ervaring nodig. Maar met een paar eenvoudige richtlijnen kun je thuis ook zelf aan de slag. De eerste stap? Ga zitten, leg je voet op je knie en werp een kritische blik op je voetzolen. Zij vormen een plattegrond voor de rest voor je lichaam. Je tenen stellen je hoofd voor. Hoe meer je op je voetzool naar beneden zakt, hoe meer je in het lichaam afdaalt. De longen en het hart bevinden zich op de bal van je voet, daaronder zitten het middenrif en de lever. Op de onderste helft van de voet zit het spijsverteringstelsel, en op de hiel de bekkenstreek. Je linkervoet komt overeen met de linkerhelft van je lichaam, je rechtervoet met de rechterhelft. Langs de binnenste rand van je voet zit je ruggenwervel en langs de buitenrand je schouders en je heupen.

Door op de juiste plekjes draaiende bewegingen te maken met je duimen en wijsvinger, kun je bijvoorbeeld een gespannen nek of een gestreste maag verlichten. Tegelijk worden gifstoffen weggeduwd en afgevoerd langs de bloedbanen en de lymfevaten. Daarnaast is zo’n voetreflexologiemassage natuurlijk ook gewoon bijzonder ontspannend. Pure verwennerij met een plus, dus.

Heb je last van hoofdpijn?

Oefen druk uit op het topje van je grote teen, boven de nagel. Om rust te brengen in je hoofd, kun je de teen ook bij de basis vastnemen tussen je duim en vingers. Trek hem voorzichtig naar boven en draai er zachtjes cirkels mee, een paar keer met en een paar keer tegen de wijzers van de klok in.

Spanningen in je nek en schouders?

Zet je duim op je voetzool, net onder de dikke teen (dit is de nekzone). Masseer met zacht drukkende bewegingen en beweeg je duim vervolgens een beetje naar beneden en opzij, tot je op de bal van je voet aanbelandt (dit is de schouderzone), die je op dezelfde manier masseert.

Raak je moeilijk in slaap?

Masseer het drukpunt in het midden van je voetzool, net onder de bal van je voet. Door dit plekje te stimuleren bevorder je een goede ademhaling en kom je tot rust. Extra tips – gebruik een crème of een lichte lotion: dat vergemakkelijkt het masseren – begin je massage altijd met lichte strijkbewegen over de voet – gevoelige plekjes duiden op energieblokkades. Blijf ze zachtjes masseren, zonder extra druk uit te oefenen.

Partner Content