Meer zelfvertrouwen opbouwen met deze oefeningen

Hand voor de mond als je geeuwt, met twee woorden spreken, zet je recht, enzovoort. Deze en nog veel andere gedragsvoorschriften worden generatie op generatie doorgegeven. Dat allemaal om een goede indruk te geven maar onderzoek bewijst ook dat we hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen.

‘Power posing’

Amy Cuddy, socioloog en professor aan Harvard Business School en veelgevraagd publieke spreker, bracht het idee van ‘power posing’ naar buiten. Volgens haar onderzoek veranderen bepaalde gedragingen en gebaren iets op fysiologisch vlak, zoals hormonen, testosteron en cortisol. Daarmee toont ze aan dat gedrag je zelfvertrouwen beïnvloedt. De Engelse quote ‘Fake it until you make it’ (het doen alsof tot je het gedrag zelf aanneemt als je eigen) was dus nog nooit zo waar als nu.

High versus low

In een uitgebreid wetenschappelijk experiment testten de onderzoekers de invloed van het lichaam op de geest door de deelnemers van het experiment respectievelijk ‘high poses’ en ‘low poses’ te laten aannemen. ‘ High poses’ zijn posities die veel kracht en zelfvertrouwen uitstralen, ‘low poses’ zijn eerder kwetsbare posities. Vervolgens moesten ze een stressvol sollicitatiegesprek ondergaan. De eerste groep, die zichzelf oppepten door met handen en voeten uit elkaar te staan op een rustige plek, werden enthousiaster en authentieker onthaald.  Belangrijk: het aannemen van de posities is vooral om jouw eigen gedrag te beïnvloeden, niet dat van anderen.

Posities vol zelfvertrouwen

Je kunt de onderstaande posities oefenen door ze dagelijks op een rustig moment (bijvoorbeeld na het tandenpoetsen) aan te nemen en ze 2 minuten bewust aan te houden. De gedachte ‘Ik voel me krachtig en vol zelfvertrouwen‘ herhalen voor jezelf gedurende deze twee minuten kan helpen om je bewust te worden van het moment.

Volgens Amy Cuddy zijn deze posities ‘high poses’:

Maak je zo groot mogelijk en lach breed
Maak je zo groot mogelijk en lach breed.
Strek je armen uit en steek je handen achter je hoofd. Lach zo breed als je kunt.
Strek je armen uit en steek je handen achter je hoofd. Lach zo breed als je kunt.
Zet je handen in de zij, duw je schouders naar achter en haal je mooiste glimlach boven.
Zet je handen in de zij, duw je schouders naar achter en haal je mooiste glimlach boven.

Koester dus niet alleen zelfzekere gedachten, maar straal het ook uit!

Bron: TED – ideas worth spreading

Wil je Amy Cuddy zelf eens aan het werk zien? In de onderstaande video inspireert ze duizenden mensen om hun lichaamstaal aan te passen:

[sm-video-embed][/sm-video-embed]

Nog meer over zelfvertrouwen: