Zelf je behamaat meten: hoe doe je dat?

Zelf je behamaat meten: hoe doe je dat?
Getty Images

De gedroomde beha zit als gegoten. En hoewel het handig kan zijn om je in de lingeriewinkel te laten adviseren, kan het zeker geen kwaad om zelf een idee te hebben van je behamaat. Haal dat meetlint dus maar boven!

Meten is weten

De juiste behamaat is belangrijker dan je denkt. Je borsten hebben namelijk voldoende steun nodig, ook als je een kleine boezem hebt. Draag je de verkeerde maat, dan kun je last krijgen van pijnlijke borsten, een oncomfortabel gevoel, pijn in je nek, rugklachten of (op termijn) minder elastische borsten.

Met de juiste maat en de juiste pasvorm kun je jezelf dus heel wat vervelende kwaaltjes besparen. Het is daarom geen overbodige luxe om je behamaat om de zes à twaalf maanden te bepalen. Je borsten zijn namelijk onderhevig aan stress, gewicht en hormonen, waardoor ze van maat kunnen veranderen.

PS Wil je zeker zijn van de juiste maat? Laat je boezem dan zeker nog even opmeten in de lingeriewinkel. In tegenstelling tot wat velen denken, hoeft dat absoluut niet in je blootje te gebeuren. Je kunt perfect je beha aanhouden en zelfs een trui of T-shirt. Weet wel dat een push-upbeha en een dikke trui je een vertekend beeld kunnen geven.

Cijfers en letters

behamaat
© Mariefleur.be

Een behamaat bestaat altijd uit twee delen: de borstonderwijdte (bv. 75, 80, 85 …) en het cijfer van je cupmaat (bv. A, B, C, D …). Om je cupmaat te bepalen, dien je ook nog even je borstbovenwijdte op te meten. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet! Probeer maar:

Borstonderwijdte

 • Plaats een meetlint rond je bovenlichaam, vlak onder je borsten.
 • Meet de omvang terwijl je het lint goed strak houdt. Schrijf het cijfer op (bv. 75).
 • Heb je geen afgerond cijfer, rond dan af naar dit getal:

behamaat

Borstbovenwijdte

 • Plaats nu het meetlint rond je borsten ter hoogte van je tepels.
 • Meet de omvang en hou het lint daarbij iets losser. Schrijf het cijfer opnieuw op (bv. 95).

Op basis van deze tabel kun je nu je ideale omtrekmaat bepalen. Ga op zoek naar je borstonderwijdte (links) en je borstbovenwijdte (in het midden), en kijk zo naar welk cupcijfer bovenaan overeenkomt.

behamaat

Iemand met een onderwijdte van 75 en een bovenwijdte van 95, heeft zo bijvoorbeeld de cupmaat 75D.

Nog even dit …

 • De berekening van je cupmaat is slechts een richtlijn. Ga dus niet enthousiast online shoppen, want het is geen overbodige luxe om de beha even te passen. Bovendien kunnen de maten bij verschillende merken lichtjes afwijken.
 • Er zijn ook heel wat internationale verschillen als het op behamaten aankomt. In dit artikel gaan we uit van de Europese maat. Voor een Franse maat wordt dikwijls 15 in omvang bijgeteld.

Welke behamaat zou ook kunnen passen?

Is je maat niet meer in voorraad, of zit de beha toch niet helemaal goed? Probeer dan eens een zogenaamde ‘sister size’ of diagonale maat.

 • Zit de omvang te strak? Kies dan voor een cijfer hoger, maar als de cup goed om je borst zit, moet je een cupmaat kleiner gaan. 75C wordt zo bijvoorbeeld 80B.
 • Zit je omvang te los? Kies dan voor een cijfer lager. Als de cup goed zit, moet je een cupmaat groter gaan. 75C wordt zo bijvoorbeeld 70D.

PS Als de omvang goed zit, maar je cup is te klein, ga dan een cupmaat groter. De omvang blijft hetzelfde. 75C wordt zo bijvoorbeeld 75D. Omgekeerd geldt hetzelfde: kies voor een cupmaat kleiner als de beha te groot is, maar je omvang wel goed zit.

Om het je een beetje makkelijker te maken, kun je de onderstaande tabel bekijken. De maten in de vakjes met dezelfde kleur hebben dezelfde cupmaat.

behamaat

De juiste pasvorm

De juiste pasvorm is minstens even belangrijk dan de juiste behamaat. Er zijn verschillende soorten beha’s, maar die zijn niet per se allemaal geschikt voor jouw boezem. Zo kan een balconetbeha je fantastisch staan, terwijl dat bij iemand anders niet het geval is. Weet ook dat de cupmaat kan afwijken naargelang de vorm van de beha. Uitproberen is de boodschap!

In het pashokje

Ongeacht welke beha je past, let je best hierop:

 • Zorg ervoor dat het rugpand evenwijdig met je beugel zit en dat de beha goed strak aanvoelt, maar niet té veel spant.
 • Start op het verste haakje: zo kun je ‘m op termijn nog wat aanspannen. Door je beha te dragen en te wassen, rekt de stof namelijk altijd nog een beetje uit.
 • De beugels en de cup moeten je borsten mooi omsluiten en het middenstuk komt best plat tegen je lichaam, tussen je borsten.
 • Trek de bandjes voldoende op, maar niet zodanig dat ze in je schouders snijden. Ze moeten steun bieden, maar mogen geen pijn doen.

Shoppen: de mooiste lingerie

1 Poederzacht

PrimaDonna, € 105 voor de beha en € 39,90 voor de bijpassende slip.

2 Lieflijk roze

Etam, € 32,99 voor de beha en € 16,99 voor de slip.

3 Met een bloempje

Marie Jo, € 94,90 voor de beha en € 44,90 voor de slip.

4 Trendy okergeel

S BY SLOGGI SILHOUETTE

Sloggi, € 39,99 voor de beha en € 24,99 voor de slip.

5 Verleidelijk rood

Mina Lace Balconette Bra

Intimissimi, € 49,90 voor de beha en € 10 voor de slip.

6 Betoverend bordeaux

AMOURETTE 300

Triumph, € 49,95 voor de beha en € 29,95 voor de slip.

7 Bijzonder zwart

Hunkemöller, € 37,99 voor de beha en € 17,99 voor de bijpassende slip.

PS Eenmaal je dé perfecte beha vindt, hou je ‘m liefst zo lang mogelijk in topvorm. In dit artikel lees je hoe je lingerie op de juiste manier wast.

Meer over lingerie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)