Mustread: 4x vragen over de ecologische Libelle homewearcollectie van e5

Door Celine Werner

De Libelle homewearcollectie van e5 heeft dé perfecte outfits om te relaxen, maar ook om thuis te werken zijn ze top! Mooi plusplunt: deze lijn is ook volledig ecologisch én recycleerbaar!

Ecologisch en recycleerbaar, daar willen we meer over weten! Ontwerpster Lien Bernaert geeft een antwoord op al onze (groene) vragen.

De Libelle homewearcollectie: duurzaam & mooi

Wat is de grootste uitdaging voor duurzame mode?

“Een grote uitdaging is volgens mij het aanbod. Om de duurzame markt nog meer uit te breiden, zijn er volgens mij nog meer inspanningen nodig van alle takken in de industrie — zoals stoffabrikanten en dergelijke — om een uitgebreid en creatief aanbod te brengen. Het aanbod moet er voor de klant even aantrekkelijk en gevarieerd uitzien als wat we tegenwoordig in het merendeel van de winkels kunnen vinden. Ook de prijs speelt hier een grote rol. In mijn ogen zou het op termijn een evidentie moeten worden dat veel kleding aan het label ‘duurzaam’ voldoet, zonder dat de klant het merkt in zijn portemonnee.”

“Anderzijds zou de klant wel iets bewuster moeten worden, om de duurzame markt vooruit te helpen. Maar zolang de consument goedkope, leuke kleding kan vinden die misschien niet aan de ecologische waarden voldoet, vrees ik dat de vraag naar een duurzamer aanbod zal uitblijven.”

Jullie hebben een actieplan waarmee e5 nog duurzamer de toekomst in wil gaan. Mogen we weten wat de volgende stap is?

“Intern in onze organisatie zijn er al heel wat zaken lopende omtrent duurzaam ondernemen en waar we verder op blijven inzetten. Enkele voorbeelden:

  • Oxfam koffie
  • Recyclage van papier, maar ook van kapstokken.
  • Er zijn verpakkingsinstructies voor het leveren van de talloze goederen die we per seizoen binnenkrijgen. En indien we plastic verpakking kunnen uitschakelen, proberen we dit ook zoveel mogelijk te doen.
  • We zijn ook voor het eerste jaar lid van Fair Wear Foundation.
  • Er wordt gewerkt aan een duurzaamheidsverslag: dit is het formaliseren en communiceren van wat we nu al allemaal doen op vlak van duurzaamheid, en hierin kunnen we ook aangeven wat we misschien nog zouden doen.

Naar de volgende seizoenen toe zullen we voor de toekomstige homewearcollecties blijven  zoeken naar verdere duurzame mogelijkheden.”

Als we naar deze mooie collectie kijken, kunnen we concluderen dat mode en ecologie elkaar niet uitsluiten. Maar zijn er soms beperkingen waar een ontwerper mee geconfronteerd wordt bij het maken van een duurzame lijn. Of totaal niet?

“In ons geval hebben we de homewearcollectie opgebouwd vanuit het ‘circulaire’ gedachtegoed. Hierbij moet je eigenlijk al vanaf het ontwerp nadenken over wat er met het product moet gebeuren wanneer het niet meer gedragen wordt. Je moet dus vanuit een andere mindset gaan ontwerpen: nadenken over wat er kan gedaan worden wanneer de klant het product niet meer wilt houden, maar ook nadenken over hoe weinig mogelijk impact je kunt hebben op het milieu tijdens de ontwikkelings- en productiefase van een product.”

e5

“Indien we de oefening zouden willen doen op de gewone collectie, zouden we bij de keuze van de grondstoffen al moeten zoeken naar duurzame of gerecycleerde materialen. De markt hierin is nog niet zo uitgebreid, dus heel veel keuze is er niet. Je merkt wel dat stoffabrikanten hier wel al bepaalde inspanningen doen om een duurzaam aanbod te voorzien, maar zolang de markt er niet om schreeuwt, zal het aanbod beperkt blijven, vrees ik. Als ontwerper dien je ook rekening te houden met de prijs van je product, dus ook daar is het soms niet eenvoudig.”

“Ook zou je moeten kijken naar de manier waarop stoffen bedrukt worden als je een print ontwikkelt. Niet alle printmethodes, en kleurstoffen die hiervoor gebruikt worden, zijn even duurzaam. De kwaliteit van een duurzame print zal misschien ook anders ogen dan een willekeurige print op een willekeurig materiaal. De kleuren zullen misschien minder sterk overkomen.”

“De stoffen van onze merken moeten ook aan heel wat kwaliteitsnormen voldoen. Dus ook hier moeten we rekening mee houden als we het duurzaam aanbod bekijken.”

“Kortom: ik denk dat je als ontwerper bij het ontwikkelen van je collectie heel wat compromissen moet sluiten indien je de kledinglijn volledig duurzaam wil maken. Maar ook al is het nog niet 100% duurzaam, elke stap die er gezet wordt, is er eentje in de goede richting.”

Op welke aspecten — die maken dat de collectie ecologisch is — hebben jullie vooral gelet bij het ontwerpen van de homewear? 

“Hier hebben we rekening moeten houden met het feit dat er in de grondstoffen die we gebruikt hebben geen elasthan mocht zitten, omdat -wanneer je een grondstof mengt met elasthan- deze niet meer te recycleren valt. De materialen die we gebruikt hebben, zijn allemaal organisch, omdat je hierbij ook weet dat deze op een ecologische manier vervaardigd zijn.”

“We willen zo weinig mogelijk afval maken indien we in de toekomst de grondstoffen van de kledingstukken willen recycleren. Hierdoor mochten we geen reguliere knopen, ritsen of elastieken gebruiken. Er bestaan al ecologische alternatieven op de markt, maar momenteel zijn deze nog heel erg duur, waardoor wij deze nog niet konden gebruiken. Daarom hebben we een katoenen striklint in diverse items toegevoegd, omdat deze mee met de stof gerecycleerd zou kunnen worden. Ook het stikgaren is in katoen.”

“De tekst die op een van de T-shirts geprint is, is een print op waterbasis, dit is ook een ecologische manier van printen. Alle labels en tags die aan het kledingstuk hangen zijn op duurzaam materiaal geprint.”

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content