Oei: dit doet corrigerend ondergoed met je lichaam

Oei: dit doet corrigerend ondergoed met je lichaam

Corrigerend ondergoed zorgt ervoor dat je net wat zelfverzekerder dat nauw aansluitend kleedje aantrekt. Het trekt de boel glad, maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je lichaam?

Zo’n strakke onderbroek is een godsgeschenk als je een nietsverhullend kledingstuk aan wilt. Ook al ben je erg slank; het ziet er net wat gestroomlijnder uit. Maar terwijl je er van de buitenkant misschien fantastisch uitziet, is de binnenkant een stuk minder florissant in corrigerend ondergoed.

Hyperventilatie

De strakke stof van corrigerend ondergoed bemoeilijkt de ademhaling en dat kan een paniekaanval teweegbrengen. Omdat je buik de hele tijd onder druk staat, voelt het alsof je je buik inhoudt. Daardoor zet je je buik niet genoeg uit wanneer je inademt, waardoor je oppervlakkiger gaat ademhalen – en dat kan dan weer leiden tot hyperventilatie.

Spijsvertering

Niet alleen corrigerend ondergoed, maar ook skinny jeans zijn geen goed nieuws als je snel last hebt van een gevoelige maag, maagzuur en reflux. Als je je maag en darmen zo strak insnoert, kunnen de darmen niet meer goed bewegen, waardoor de spijsvertering hapert. Als je darmen gedurende een lange tijd samengedrukt worden, dan krijg je een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel. Daarom voelt het ook letterlijk als een verademing om aan het einde van de dag die strakke jeans of dat corrigerende broekje ‘af te pellen’.

Infecties

Omdat de stof zo strak op je lichaam zit, ben je vatbaarder voor bacteriële- en schimmelinfecties. Omdat het corrigerende ondergoed van synthetisch materiaal gemaakt is, ga je sneller zweten en wordt de kans op een infectie nog groter. Eén van de meest voorkomende aandoeningen is folliculitis, waarbij de haarzakjes ontsteken en zo kleine ontsierende rode bultjes en jeuk veroorzaken.

Slechte bloedcirculatie

Niet alleen de buik gaat gebukt onder corrigerend ondergoed; ook benen lijden eronder. Omdat zo’n onderbroek ook de dijen stevig insnoert, wordt de bloedcirculatie gehinderd. Dat zorgt voor tintelende ledematen, gevoelloosheid, pijn en in het ergste geval spataderen. “Het is net een gigantische rubberen band die je aanspant rond je dijen wanneer je gaat zitten”, zegt chiropractor Karen Erickson.

Bron: hln.be, coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)