© Getty Images

13 gouden succestips om de laatste solden te scoren

Door Jolien Thieleman

Nee, dit jaar geen miskopen of haastige beslissingen. Met deze gouden tips scoor jij die laatste pareltjes in de solden!

13 tips voor tijdens de solden

Een miskoop in de soldenperiode is zo gebeurd. Heel wat mensen kopen verkeerd omdat het kledingstuk simpelweg goedkoop was, ze de verkeerde maat kochten, of de pasvorm of kleur hen achteraf toch niet beviel. Laat je niet verleiden tot een miskoop en shop slim met de volgende soldentips:

1. Duik eerst in je kleerkast

Doordacht soldenshoppen? Ga dan eerst kritisch door je kledingkast. Welke spullen heb je nu eigenlijk allemaal? Welke kledingstukken zijn verouderd? En vooral: welke stuks heb je nog nodig?

Verkoop de spullen die je niet langer draagt (= extra shoppingbudget!), schenk ze aan een goed doel of plezier er een vriendin mee. Eens je ruimte hebt gemaakt in je kleerkast, kun je eventueel opschrijven waarvoor je op soldenjacht wil gaan.

2. Stel een budget voorop

Niets mis met jezelf te willen trakteren, maar het kan wel verstandig zijn om een maximumbudget vast te leggen. Zo bespaar je geld en maak je een betere selectie, want je blijft kritisch bij elk kledingstuk.

3. Installeer een app om prijzen te berekenen

Percentages blijven toch altijd een beetje vaag, en soms doe je vaak de moeite niet om even te berekenen hoeveel je daadwerkelijk zult betalen. Open daarom even de App Store of Google Play en geef daar het woord ‘procent’ in, zo kom je vanzelf op handige apps die je helpen om makkelijk alle bedragen om te rekenen.

4. Vraag raad aan een vriendin

Twijfel je over je aankopen? Stuur dan een foto, of neem een modebewuste vriendin mee die je eerlijk adviseert en durft zeggen als iets je minder mooi staat. Zo vermijd je koopjes die je achteraf niet zult dragen. Omgekeerd geldt hetzelfde: je vriendin kan zomaar leuke suggesties doen waardoor je op verrassende stuks uitkomt.

5. Neem regelmatig pauze

Ga je fysiek naar de winkel? Neem dan regelmatig pauze, want shoppen moet vooral leuk blijven. Zorg er bovendien voor dat je een flesje water, een handje noten en eventueel een stuk fruit bij hebt. Zo vermijd je energiedipjes.

6. Kijk eens bij de mannencollectie

Snuffel ook eens tussen de mannencollectie. Een stijlvolle weekendtas bijvoorbeeld kan zó de jouwe worden voor een prikje. Ook een oversized hemd kan erg leuk staan!

7. Blijf kritisch

Wees kritisch tijdens het shoppen. Wat je niet nodig hebt, laat je beter links liggen. Vraag jezelf af: zou ik dit ook kopen als je er het budget voor had? Is het écht 100 procent ‘mijn ding’? Zit het als gegoten? Kan ik het combineren met andere stuks in mijn kleerkast? Zo nee, dan laat je het beter zo.

8. Lees altijd het label

Je kocht een prachtig stuk, maar thuis zie je dat het eigenlijk altijd naar de droogkuis moet om het te laten schoonmaken. Kijk daarom altijd even na of je je aanwinst makkelijk kunt wassen. Kledingstukken die een handwasje vragen of naar de droogkuis moeten, blijven onvermijdelijk langer in je kleerkast liggen.

9. Probeer altijd te passen

Als je twijfelt over de maat, probeer het kledingstuk dan altijd te passen. Staat er een ellenlange rij en zie je ‘t niet zitten om aan te schuiven? Dan kun je natuurlijk altijd een gokje wagen, maar vraag dan wel even na of je het kledingstuk later nog mag inruilen.

10. Draag comfortabele kledij

Als je beslist op koopjesjacht te gaan, hou het dan comfortabel. Kies bijvoorbeeld voor een jeans, een eenvoudig T-shirt, een trui en schoenen waarmee je goed kunt wandelen. Mooi meegenomen: als je enkel een blouse past, kun je je broek simpelweg aanhouden. Stukken makkelijker dan telkens een jurkje te moeten uittrekken.

11. Extra korting? Vraag ernaar!

Doorheen de solden vinden regelmatig nieuwe afprijzingen plaats die dikwijls nog niet zijn aangegeven, en op het einde kunnen die zelfs oplopen tot -70%. Trek je stoute schoenen aan en vraag ernaar, wie weet krijg je zomaar een extra procentje bovenop de korting.

12. Bereken de cost per wear

Hou altijd de cost per wear in het achterhoofd. Het principe is eenvoudig: je toetst af of een prijs de aankoop waard is, aan de hand van hoe vaak je het stuk zult dragen.

  • Neem nu schoenen van 200 euro. Als je ze dagelijks draagt van januari tot pakweg juli (ongeveer 180 dagen), dan is de cost per wear € 1,10 per keer. Een aankoop die de moeite waard is.
  • Bij een jurk van 100 euro die je enkel zult dragen voor een speciale gelegenheid, of in het beste geval misschien nog een tweede keer, zit je aan een cost per wear van 50 euro per keer. Iets om over na te denken, dus.

Als je op deze manier nadenkt over de aankoop van je kledij, kun je betere en bewustere keuzes maken. Het is bij twijfel dé ideale truc om knopen door te hakken!

13. Shop online

Zie je het niet meteen zitten om je naar de winkel te begeven? Shop dan online, waar je dikwijls kunt filteren op maat, stijl en budget. Bekijk wel goed of je soldenstuks eventueel nog kunt terugsturen. Hier vind je alvast een aantal prachtige modemerken van eigen bodem, waar je ongetwijfeld je gading in kunt vinden!

Veilig online shoppen tijdens de solden: 6 tips

  1. Ben je van plan om online te shoppen, koop dan alleen op veilige websites. Kijk bijvoorbeeld in de adresbalk of er een groen of grijs hangslotje te zien is. Let op voor een slotje met een geel waarschuwingsteken of eentje met een rode streep erdoor, want dat wil zeggen dat de verbinding mogelijk niet beveiligd is. Twijfel je, gebruik dan een zoekmachine zoals Google en geef de naam van de website in, samen met het woord ‘oplichting’ of ‘bedrog’.
  2. Wees op je hoede voor namaakgoederen, zoals een designerhandtas die aan een spotprijs wordt verkocht.
  3. Let op voor aanbiedingen via e-mail en geef nooit bankgegevens, pincodes of andere persoonlijke gegevens door via e-mail of telefoon.
  4. Zorg voor een beveiligde internetverbinding, zoals je persoonlijke wifi of internetkabel van bij je thuis. Vermijd betalingen via een publiek gratis netwerk.
  5. De meeste websites garanderen een veilige betaling via de website zelf. Betaal je buiten de website, wees dan op je hoede en kijk of het webadres met ‘https://‘ begint. De informatie die je via deze website doorgeeft, wordt door de servers van een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf verwerkt.
  6. Twijfel je of loopt het mis, stop de betaling dan meteen of blokkeer je kaart via Card Stop. Dat kan telefonisch via 078 170 170.

Eerst wat inspiratie opdoen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content