Getty Images

Het perfecte parfum: zo zoek én vind je de geur die bij je past

Door Jolien Thieleman

Het kan overweldigend zijn, in die grote parfumwinkel staan met honderden verschillende parfums om uit te kiezen. Zoveel keuze, zoveel geuren! Hoe kies je nu jouw best passende parfum?

‘Welk parfum past bij mij?’ is een vraag die je jezelf vast al eens hebt gesteld. Er zijn dan ook zoveel geuren, kleuren en flacons die er allemaal even mooi uitzien en even lekker lijken te ruiken. Toch zijn er ontzettend veel verschillen, en past de ene geur al beter bij jou dan de andere.

Maar hoe begin je aan die zoektocht naar het perfecte parfum? We gingen langs bij MIGLOT Fragrance Lab in hartje Gent en vroegen het aan eigenaar en parfumeur Kristof Lefebre.

Het perfecte parfum: 8x tips van de expert

1. Neem je tijd

Kristof Lefebre: “Eén van de belangrijkste dingen die je moet hebben als je op zoek gaat naar een nieuw parfum, is tijd. Als je maar vijf minuutjes tijd hebt, dan kun je bijna onmogelijk een parfum kiezen waar je achteraf ook écht blij mee bent.

Een geur is namelijk opgebouwd uit verschillende componenten: top-, hart- en basisnoten. Niet elk parfum heeft ze noodzakelijk alle drie, maar wat wél het geval is, is dat topnoten je een eerste indruk geven en daarna vervliegen. Na zo’n tweetal uur ruik je de topnoten niet meer en komen de hart- en basisnoten meer naar voren. Ik raad daarom aan om een parfum uit te testen, even te wachten of zelfs een wandeling te maken, en daarna terug te komen om je keuze te maken. Op die manier krijg je een veel beter beeld over hoe de geur op lange termijn evolueert.”

2. Vraag naar een staaltje

“Twijfel je nog over hoe de geur tot uiting komt, of heb je meer tijd nodig om te beslissen? Aarzel dan niet om een staaltje te vragen. Op die manier kun je rustig de tijd nemen om de geur te beoordelen, en het misschien meerdere dagen na elkaar uit te testen. Zo krijg je een beter beeld over hoe je je bij de geur voelt.”

3. Stap eens uit je comfortzone

Een parfum is voor een stukje een deel van je persoonlijkheid, een stukje comfortzone, waardoor velen vaak teruggrijpen naar ingrediënten die ze goed kennen. Een geur met vanille is daarvan een mooi voorbeeld.

Kristof in zijn MIGLOT geurenlab.

Kristof: “Ik merk dat best weinig mensen uit zichzelf een volledig nieuwe geur kiezen, omwille van die comfortzone of uit schrik voor de reactie van de omgeving. En toch zou ik zeggen: laat je verrassen en ontdek nieuwe geuren, want er is zoveel meer dan bijvoorbeeld een klassiek bloemenparfum.

Maak het jezelf daarbij niet te moeilijk: wees niet bang om de parfumeur of verkoper om advies te vragen en je nieuwe parfums of geuringrediënten voor te stellen. Geef aan wat je er goed aan vindt en wat niet, en op die manier kun je verdergaan tot je een geur vindt die volledig bij je past.”

4. Vraag eventueel om een tweede mening

“Als je nog twijfelt of een parfum goed bij je past, neem dan eventueel iemand uit je nabije omgeving mee voor een tweede mening. Dat kan bevestiging geven en onzekerheden wegnemen, waardoor je sneller voor een nieuwe geur zult durven gaan. Je keuze van parfum heeft immers niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten een betekenis.”

5. Kijk verder dan de flacon en de verpakking

“Het is dikwijls verleidelijk om je te laten meeslepen door de verpakking of de flacon van een parfum. Hoe een geur in de markt is gezet, kan erg overtuigend werken. Toch is het belangrijk om dicht bij de essentie te blijven, en dat is de geur zelf. Hoe ruikt het parfum voor jou? En hoe voel je je erbij? Roept het bijvoorbeeld bepaalde gevoelens of herinneringen op? Dat is zoveel belangrijker dan het flesje of het reclamebeeld dat errond werd opgebouwd. Ruik daarom bijvoorbeeld met je ogen dicht of aan papieren geurstaafjes die er allemaal hetzelfde uitzien, om zo tot je ideale keuze te komen.”

6. Neutraliseer je neus

Zoveel geuren, zoveel indrukken. En dat kan soms nogal overweldigend zijn. Klopt het dat je je reukorgaan kunt neutraliseren met koffiebonen, om vervolgens met een frisse neus parfums te ruiken?

Kristof: “Ja, dat klopt. Koffiebonen zijn een goede manier om dat te doen, maar die heb je niet altijd bij de hand. Je kunt je neus net zo goed resetten door even aan de binnenkant van je arm te ruiken of even naar buiten te gaan, bijvoorbeeld. Uiteraard lijkt het alsof alle geuren in een parfumerie door elkaar vloeien, maar parfums ruiken is ook een kwestie van trainen. Hoe meer je het doet, hoe meer je de ingrediënten van elkaar zult kunnen onderscheiden.”

7. Test het parfum uit op je eigen huid

“Ieders interpretatie van een geur is anders. Net zoals ieders huidtype anders is. “Probeer het parfum daarom niet enkel uit op het papieren staafje, maar ook op je eigen pols. Zo ervaar je wat de geur bij jou teweegbrengt. Een geur kan op jouw huid namelijk helemaal anders ruiken dan op die van iemand anders.”

8. Kijk naar het seizoen en de gelegenheid

“Een parfum staat (letterlijk) het dichtst bij jou, het is je tweede huid, die een directe connectie met je emoties kan maken. Logisch dat velen doorheen het jaar van parfum veranderen en voor een warmere geur kiezen in het najaar, bijvoorbeeld.

Maar ook de gelegenheid speelt vaak een belangrijke rol: je draagt misschien een volledig andere geur als je bijvoorbeeld naar een operavoorstelling gaat, gaat solliciteren of een afspraakje hebt met iemand. Kies dus bewust, maar weet dat je parfum geen definitieve keuze is voor de rest van je leven én dat je gerust meerdere geuren kunt gebruiken. Het is vooral belangrijk om naar je gemoed te luisteren, en een parfum te kiezen waar jij je goed bij voelt.”

Met dank aan Kristof Lefebre van MIGLOT Fragrance Lab, Koophandelsplein 17, 9000 Gent.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content