Getty Images

De juiste geur in elke ruimte? De parfumdokter geeft advies

Door De Redactie

Een vleugje zee, een snuifje nostalgie, een frisse bloem erbovenop… Met een heerlijke interieurgeur kom je pas écht fijn thuis. Maar voor welk huisparfum kies je nu best in een wereld van talloze kamersprays, geurkaarsen, -stokjes en -zakjes? De parfumdokter geeft advies.

Geuren: meer dan sfeermakers alleen

Geuren zijn niet alleen sfeermakers. Ze beïnvloeden je stemming, zelfs al ben je je daar niet altijd bewust van. “Dat komt omdat we in een audiovisuele cultuur leven, met weinig aandacht voor geuren”, weet parfumdokter Sofie Albrecht. “We trainen onze neus niet zoals we dat met andere zintuigen doen. We hebben weinig aandacht voor geuren en daarom is het ook vaak moeilijk om ze te beschrijven. En net daarin schuilt hun grote kracht.”

De geurige strategie

Volgens Sofie is een bepaalde geur dan ook een prima middel om je ‘doel’ te bereiken: “Winkels zetten geuren steeds vaker in om je in de juiste stemming te brengen, zodat je onbewust langer blijft, trek krijgt in de koekjes die je ruikt en uiteindelijk meer geld zult uitgeven. In sommige parkings en metrostations hangt zelfs een vleugje rozengeur om vandalen en heethoofden te kalmeren. Enkele Amerikaanse begrafenisondernemers zouden zelfs gebruik maken van troostende geuren tijdens een afscheidsceremonie.”

Voor elke ruimte de juiste geur

In huis kun je geurkaarsen, kamersprays of geurstokjes of -zakjes gebruiken om een bepaalde sfeer op te roepen. Bekijk ze als accessoires waarmee je je huis kunt aankleden. Het is heel belangrijk om de geur af te stemmen op je ruimte en het doel van die ruimte.

Geuren hebben hetzelfde effect als kleuren: lichte geuren en kleuren doen een ruimte groter lijken, zwaardere of donkere aroma’s en tinten hebben het tegenovergestelde effect. Gebruik dus lichte bloemengeuren voor kleine kamers en zwaardere zoals bijvoorbeeld mirre, hout en zoete specerijen voor grote ruimtes.

In de keuken gebruik je best geen zware geuren, maar subtiele, frisse en natuurlijke aroma’s. Citrus, kruiden of fruit creëren de perfecte sfeer in je keuken, zonder te overheersen.

In de woonkamer kun je alle kanten uit, afhankelijk van de sfeer die je wil oproepen. Zachte bloemengeuren zijn altijd een schot in de roos, omdat ze bij iedereen in de smaak vallen. Ben je in een romantische bui? Dan kies je best voor vanille, zoete specerijen of exotisch hout.

Niet echt verrassend, maar in de wc of de badkamer kies je best voor pure en frisse geuren zoals citrus en marine, voor een instant schoon gevoel.

Lavendel en kamille bevorderen een goede nachtrust. Ze zijn effectief tegen spanningen en stress. Op die manier heb je minder last van slapeloosheid.

Een frisse geur, een fris huis

Naast geurkaarsen, -stokjes en -sprays zijn er nog heel wat andere manieren om je huis fris te laten ruiken.

  • Stofzuig eerst wat lekker ruikend waspoeder op voor je de kamer onder handen neemt. De stofzuiger verspreidt dan de geur van het waspoeder door heel het huis.
  • Als je poetst, doe dat dan met een product dat je graag ruikt. Je hele huis zal nog een tijdje naar dat poetsproduct ruiken.
  • Laat je huis goed verluchten na het koken en/of eten. Voedingsgeuren blijven heel lang hangen, ook al ruik je ze zelf na de maaltijd niet.
  • Leg op de bodem van de vuilnisbak een laagje kattenbakvulling. De kattenbakvulling zorgt ervoor dat nare geurtjes geabsorbeerd worden.

5x onze favoriete huisparfums

1

Pure Nature Box

Deze geschenkdoos van Pascale Naessens x Rainpharma bevat een skin wash en huisparfum op basis van hoogstaande essentiële oliën. Je vindt de box nu exclusief voor € 19,95 i.p.v. € 58,95 extra bij het aprilnummer van Feeling. Hier lees je alles over deze uitzonderlijke actie!

2

The Ritual of Mehr Parfum d’Interieur

Dit interieurparfum met cederhout, zoete sinaasappel en een vleugje specerijen geeft je stemming een boost én zorgt voor een warme sfeer in huis (Rituals, € 25,90).

3

Zesty Mandarin & Rose Infusion Geurstokjes

De nieuwste geur uit het Scento-gamma van ICI Paris XL neemt je mee naar een weiland vol bloemen. Friszoete mandarijn, roos en de warmte van sandelhout en muskus zorgen voor een heerlijke voorjaarsgeur in huis (ICI Paris XL, € 21,95).

4

AAYALI Geurkaarsen

De missie van het Belgische merk AAYALI is om de kracht van dankbaarheid te verspreiden. De geurkaarsen, stuk voor stuk pareltjes in je interieur, worden met de grootste zorg en oog voor kwaliteit handgemaakt (AAYALI, vanaf € 25).

5

Geurzakje Lavendel

Zo’n geurzakje met lavendel is ideaal om tussen je wasgoed te stoppen, in je auto te bewaren of op te hangen om de kamer een subtiele, ontspannende geur te geven. Af en toe even opschudden en de geur gaat zo’n drie maanden mee (Dille & Kamille, € 2,75).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content