De juiste geur in elke ruimte? De parfumdokter geeft advies

De juiste geur in elke ruimte? De parfumdokter geeft advies
Getty Images

Een vleugje zee, een snuifje nostalgie, een frisse bloem erbovenop… Met een heerlijke interieurgeur kom je pas écht fijn thuis. Maar voor welk huisparfum kies je nu best in een wereld van talloze kamersprays, geurkaarsen, -stokjes en -zakjes? De parfumdokter geeft advies.

Geuren: meer dan sfeermakers alleen

Geuren zijn niet alleen sfeermakers. Ze beïnvloeden je stemming, zelfs al ben je je daar niet altijd bewust van. “Dat komt omdat we in een audiovisuele cultuur leven, met weinig aandacht voor geuren”, weet parfumdokter Sofie Albrecht. “We trainen onze neus niet zoals we dat met andere zintuigen doen. We hebben weinig aandacht voor geuren en daarom is het ook vaak moeilijk om ze te beschrijven. En net daarin schuilt hun grote kracht.”

De geurige strategie

Volgens Sofie is een bepaalde geur dan ook een prima middel om je ‘doel’ te bereiken: “Winkels zetten geuren steeds vaker in om je in de juiste stemming te brengen, zodat je onbewust langer blijft, trek krijgt in de koekjes die je ruikt en uiteindelijk meer geld zult uitgeven. In sommige parkings en metrostations hangt zelfs een vleugje rozengeur om vandalen en heethoofden te kalmeren. Enkele Amerikaanse begrafenisondernemers zouden zelfs gebruik maken van troostende geuren tijdens een afscheidsceremonie.”

Voor elke ruimte de juiste geur

In huis kun je geurkaarsen, kamersprays of geurstokjes of -zakjes gebruiken om een bepaalde sfeer op te roepen. Bekijk ze als accessoires waarmee je je huis kunt aankleden. Het is heel belangrijk om de geur af te stemmen op je ruimte en het doel van die ruimte.

1. Kleine ruimte? Bloemengeuren! 

Geuren hebben hetzelfde effect als kleuren: lichte geuren en kleuren doen een ruimte groter lijken, zwaardere of donkere aroma’s en tinten hebben het tegenovergestelde effect. Gebruik dus lichte bloemengeuren voor kleine kamers en zwaardere zoals bijvoorbeeld mirre, hout en zoete specerijen voor grote ruimtes.

2. Natuurlijke geuren in de keuken

In de keuken gebruik je best geen zware geuren, maar subtiele, frisse en natuurlijke aroma’s. Citrus, kruiden of fruit creëren de perfecte sfeer in je keuken, zonder te overheersen.

3. Romantische aroma’s in de woonkamer

In de woonkamer kun je alle kanten uit, afhankelijk van de sfeer die je wil oproepen. Zachte bloemengeuren zijn altijd een schot in de roos, omdat ze bij iedereen in de smaak vallen. Ben je in een romantische bui? Dan kies je best voor vanille, zoete specerijen of exotisch hout.

4. Laat een fris zeebriesje waaien door je badkamer

Niet echt verrassend, maar in de wc of de badkamer kies je best voor pure en frisse geuren zoals citrus en marine, voor een instant schoon gevoel.

5. Goed slapen? Dat doe je met lavendel

Lavendel en kamille bevorderen een goede nachtrust. Ze zijn effectief tegen spanningen en stress. Op die manier heb je minder last van slapeloosheid.

Een frisse geur, een fris huis

Naast geurkaarsen, -stokjes en -sprays zijn er nog heel wat andere manieren om je huis fris te laten ruiken.

  • Stofzuig eerst wat lekker ruikend waspoeder op voor je de kamer onder handen neemt. De stofzuiger verspreidt dan de geur van het waspoeder door heel het huis.
  • Als je poetst, doe dat dan met een product dat je graag ruikt. Je hele huis zal nog een tijdje naar dat poetsproduct ruiken.
  • Laat je huis goed verluchten na het koken en/of eten. Voedingsgeuren blijven heel lang hangen, ook al ruik je ze zelf na de maaltijd niet.
  • Leg op de bodem van de vuilnisbak een laagje kattenbakvulling. De kattenbakvulling zorgt ervoor dat nare geurtjes geabsorbeerd worden.

5x onze favoriete huisparfums

1 The Ritual of Karma Parfum d’Interieur Spray

The Ritual of Karma Parfum d'Interieur

Rituals, € 25,90.

2 Clearlights Framboos & Lelie

Spaas, € 4,95 bij AVA.

3 Geurkaars Peony & Rose

Scento, € 14,95 bij ICI Paris XL.

4 Geurstokjes Lavendel

Kneipp Lavendel Geurstokjes

Kneipp, € 9,45 bij Holland & Barrett.

5 Geurzakje Katoen

main product photo

Dille & Kamille, € 2,75.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)