Bananenplant: hoe verzorg je hem?

Bananenplant: hoe verzorg je hem?

Met een bananenplant in huis waan je je meteen in tropische oorden. De plant vraagt weinig onderhoud, maar er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten. Dankzij onze verzorgingstips heb je er extra lang plezier van.

Zo verzorg je een bananenplant

  • Geef je plant 2x per week water. In de zomer mag hij iets meer water krijgen, omdat er op warme dagen meer vocht verdampt langs zijn grote bladeren. Let erop dat de grond steeds licht vochtig is, maar dat de wortels niet nat staan.
  • Besproei regelmatig de bladeren. Bananenplanten komen uit een vochtig, tropisch klimaat en zijn blij met een sproeibeurt op de boven- én onderkant van de bladeren. Ook houden ze van regen, dus zet je plant gerust buiten tijdens een zomerse regenbui.
  • Zet je bananenplant op een lichte plek in huis, maar niet in de volle zon. Ze vragen minimaal 5 uur zonlicht per dag. Gaan de bladeren hangen? Dan krijgt je plant waarschijnlijk te weinig licht.
  • Om te groeien, heeft de bananenplant veel voedingsstoffen nodig. Door hem regelmatig (universele) plantenvoeding te geven, wordt de groei bevorderd. Volg hierbij de juiste dosering op de verpakking!
  • Bananenplanten groeien snel, dus regelmatig verpotten is aangewezen. Hoe groter de bloempot, hoe beter. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, want het stilstaande water dat ertussen zit, kan zorgen voor wortelrot.
  • De bananenplanten die in de tropen groeien, kunnen wel drie meter hoog worden. Voor onze huiskamers worden meestal kleinere varianten gekweekt die anderhalve tot twee meter hoog worden. Er bestaan ook dwergplantjes, die kunnen tot één meter hoog worden.

Beeld: Getty Images

Meer verzorgingstips voor populaire kamerplanten:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)