Ficus: met deze tips geef je ‘m de beste verzorging

Ficus: met deze tips geef je 'm de beste verzorging
Getty Images

De Ficus, beter bekend als vijgenboom, is al jarenlang een populaire kamerplant. Niet verwonderlijk, want hij is erg sterk én makkelijk te onderhouden. Lees hier onze tips om hem optimaal te verzorgen.

Zo verzorg je een Ficus

  • De grond hou je het best altijd licht vochtig, zonder dat de plant met z’n wortels in het water staat. Geef daarom pas water wanneer de potgrond droog aanvoelt, en begin met kleine hoeveelheden.
  • In de winter verbruikt hij maar de helft water dan tijdens de zomer.
  • Hij kan een regelmatige sproeibeurt goed verdragen, zeker wanneer de kachel tijdens de winter brandt.
  • Een ficus heeft veel behoefte aan zonlicht: het liefst staat de plant minimaal 5 uur per dag in direct zonlicht. Dit doe je door de plant zo’n 2 à 3 meter voor een raam aan de zuidkant te plaatsen, of direct voor het raam in noordelijke, westelijke en oostelijke richting.
  • Je verpot je vijgenboom het best in de lente of direct na aanschaf. Tijdens de lente herstellen beschadigde wortels sneller. Herhaal dit om de 2 jaar. De ficus wordt het best geplaatst in een pot die minimaal 20% breder is dan de kluit.
  • Maak gebruik van normale potgrond en gebruik geen hydrokorrels op de bodem.
  • Extra plantenvoeding is voor de Ficus niet noodzakelijk, zeker niet tijdens de herfst of winter. Geef pas voeding wanneer de meeste voedingsstoffen uit de potgrond zijn verbruikt.

Beeld: Ficus lyrata – Getty Images

Meer artikels over kamerplanten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)