Ficus: hoe verzorg je ‘m?

Ficus: hoe verzorg je 'm?

Na de alom bekende sanseveria en graslelie geven we tips om je ficus te verzorgen. Kende jij de ficus nog niet? Eigenlijk is het gewoon een ander woord voor vijgenboom. Hij groeit buiten, maar is ook perfect te houden als kamerplant. Prachtig, toch?

Zo verzorg je ‘m:

  • De grond hou je het best altijd licht vochtig, zonder dat de plant met z’n wortels in het water staat. Geef daarom pas water wanneer de potgrond droog aanvoelt, en begin met kleine hoeveelheden.
  • In de winter verbruikt ‘ie maar de helft water dan tijdens de zomer.
  • Een ficus kan een regelmatige sproeibeurt goed verdragen, zeker wanneer de kachel tijdens de winter brandt. Door de droge lucht kun je de bladeren wat aantasten.
  • Een ficus heeft veel behoefte aan zonlicht: het liefst staat de plant minimaal 5 uur per dag in direct zonlicht. Dit doe je door de plant zo’n 2 à 3 meter voor een raam aan de zuidkant te plaatsen, of direct voor het raam in noordelijke, westelijke en oostelijke richting. Doe de blootstelling aan de zon wel geleidelijk.
  • Je verpot de ficus het best in de lente of direct na aanschaf. Tijdens de lente herstellen beschadigde wortels sneller. Herhaal dit om de 2 jaar. De ficus wordt het best geplaatst in een pot die minimaal 20% breder is.
  • Maak gebruik van normale potgrond en gebruik geen hydrokorrels op de bodem.
  • Extra plantenvoeding is voor de ficus niet noodzakelijk en al zeker niet tijdens de herfst of winter. Begin pas met voeden wanneer de voedingsstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Raadpleeg je tuincentrum voor specifiek advies.

Bron: 123kamerplanten.com

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)