© Getty Images

Bijen, hommels en wespen: wat is het verschil?

Wanneer de zon schijnt, komen er heel wat geel met zwart gestreepte beestjes voorbij gezoemd. Bijen, wespen en zweefvliegen lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar, maar als je weet waar je op moet letten, kan je ze moeiteloos en zonder paniek van elkaar onderscheiden.

Wie bij mooi weer veel buiten vertoeft, ziet ze vast weleens passeren: bijen, hommels en wespen. Met hun geel-zwart gestreept lijfje lijken ze allemaal wel een beetje op elkaar, maar toch is er een groot verschil! 

Uiterlijke verschillen

In België alleen komen zo’n 370 verschillende soorten bijen, hommels en wespen voor. Logisch dus dat je ze moeilijk uit elkaar kunt houden. Toch zijn er wel wat uiterlijke kenmerken waaraan je direct kunt zien of het gaat om een bij, hommel of wesp.

Bijen en hommels zijn het makkelijkst te herkennen aan hun harige vacht. Hommels hebben een bontjasje aan met zwarte en warmgele strepen en zijn iets groter dan bijen. Wespen daarentegen zijn kaal en hebben zwarte met felgele strepen. Ze zijn doorgaans ook kleiner dan bijen en hommels.

Ander menu

De eetgewoonten van bijen, hommels en wespen zijn ook erg verschillend. Bijen en hommels voeden zich met nectar en stuifmeel, dat ze halen uit bloemen. Wespen daarentegen zijn ‘vleeseters’; ze eten onder meer muggen, vliegen, rupsen en bladluizen. Daarnaast zijn ze ook dol op zoete drankjes en etenswaren. Niet verwonderlijk dus dat ze je vaak komen lastigvallen wanneer je op je terras geniet van een cocktail of barbecue.

Niet agressief

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn wespen helemaal niet agressief, tenzij ze zich bedreigd voelen. Sla dus nooit naar een wesp als je er een ziet, want daar wordt hij alleen maar boos van en verhoogt de kans dat hij je wél zal steken. Je laat wespen sowieso beter met rust, want wist je trouwens dat ze erg nuttig zijn voor de natuur?

Ook bijen en hommels zijn van nature geen kwade beestjes. Het grote verschil tussen wespen, bijen en hommels is dat wespen en hommels meerdere keren kunnen steken. Bijen daarentegen moeten één steek met hun leven bekopen. Hun angel heeft weerhaken, waardoor de angel uitvalt na de steek. Zij zullen dus enkel steken wanneer het écht nodig is.

Zweefvliegen

Bijen en wespen worden ook wel eens verward met zweefvliegen. Hoe je dan toch het verschil kunt zien? Zweefvliegen hebben twee vleugels, terwijl bijen en wespen vier vleugels hebben. Bovendien heeft een zweefvlieg geen angel, dus hij kan niet steken.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content