Getty Images

10 bloemen die zichzelf makkelijk uitzaaien

Laat jij je graag ieder jaar verrassen door een prachtige bloemenweelde in je tuin? Dan zijn deze 10 bloemen die zichzelf makkelijk uitzaaien zeker iets voor jou! Zaai ze één keer en geniet er daarna elk jaar opnieuw van. Handig, toch?

Hou er natuurlijk wel rekening mee dat de bloemen zichzelf uitzaaien waar de wind hen brengt. Het zal dus vaak niet zijn op de plek waar jij ze voor ogen had. Maar dat maakt het ieder jaar extra leuk om te kijken welke zelfzaaier waar en in welke hoeveelheid uitkomt. Wil je toch een beetje zekerheid en bepalen waar je een bepaalde bloem krijgt? Knip de uitgebloeide bloemen dan op tijd af en leg de bloemen/stengels op die plek.

Bloemen die zichzelf makkelijk uitzaaien

1. Zonnehoed

rudbeckia zonnehoed uitzaaien
Pixabay

Zonnehoed (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’) is een prachtige vaste plant die zeer makkelijk in onderhoud is. Geef ‘m een zonnig plaatsje in de tuin en geniet tot ver in oktober van de gele zonnehoedjes. Heel wat vogels komen deze plant bezoeken in de herfst en winter omdat het zwarte centrum vol zaadjes zit. Op die manier vallen er makkelijk zaadjes op de grond, die dan in het voorjaar kiemen en voor meer zonnehoedplantjes zorgen.

2. Jakobsladder

jakobsladder tuin uitzaaien
Getty Images

Deze kwistige uitzaaier is een prachtige voorjaarsbloeier die niet in je border mag ontbreken. Als je de uitgebloeide stengels in april verwijdert, krijg je vaak zelfs nog een herbloei in september. Jakobsladder (Polemonium caeruleum) wordt zo’n 50-120 cm en je vindt ‘m met witte of violetblauwe bloemen.

3. Akelei

akelei uitzaaien
Pixabay

Akelei is veruit een van onze favoriete planten. Er bestaan meer dan 100 soorten akelei (Aquilegia) in heel wat kleuren, vormen en groottes, met telkens drielobbige bladeren. Aan de hand van die bladeren kun je ze makkelijk onderscheiden van ander onkruid in het voorjaar en ze laten groeien in de tuin.

4. Prikneus

prikneus uitzaaien
Getty Images

Prikneus (Lychnis coronaria) is een vaste plant die je vroeger vaker in de tuin zag staan, maar die de laatste jaren aan een revival bezig is. De combinatie van grijze, wollige bladeren met roodpaarse bloemetjes maakt van ‘m een heuse eyecatcher in je tuin. Tegenwoordig vind je ook al varianten met lichtere of witte bloemen.

5. Viooltjes

viooltjes uitzaaien
Pixabay

Viooltjes (Viola) in de tuin, dat is altijd een goed idee! Niet alleen bloeien ze bijna het hele jaar door, maar ze zaaien zichzelf ook makkelijk uit. Plant in het voorjaar een paar plantjes in de border en laat je verrassen door de hoeveelheid viooltjes die her en der in de tuin zullen opduiken.

6. Margrieten

margrieten uitzaaien
Pixabay

Margrieten (Leucanthemum) zijn klassiekers die zeker een plekje in de tuin verdienen. Dankzij hun klassieke bloemvorm zijn ze makkelijk te combineren in de border én in een veldboeket. Deze meerjarige plant wordt ieder jaar ietsje breder en zaait zich zonder al te veel problemen uit.

7. IJzerhard

ijzerhard planten bloemen uitzaaien
Getty Images

Deze paarse bijen- en vlindermagneet groeit makkelijk uit tot een reus van 1m80 en staat mooi. Ieder bloemetje dat valt, bevat een zaadje. Daardoor staat ijzerhard ook wel bekend als een woekeraar. Zet het één keer in de tuin, en dan heb je bloemen voor altijd.

8. Slaapmutsje

slaapmutsje uitzaaien
Pixabay

Slaapmutsje, ook wel gekend als goudpapaver, is een mooie eenjarige die doet denken aan de klaproos. Hij doet het goed op arme grond en stelt verder ook weinig eisen aan z’n omgeving. Zo kan ‘ie zelfs groeien in de voegen van je terrastegels. Van nature zijn de bloemen van slaapmutsje (Eschscholzia californica) geel-oranje, maar tegenwoordig zijn er heel wat varianten beschikbaar.

9. Vingerhoedskruid

vingerhoedskruid uitzaaien
Pixabay

Deze prachtige, maar giftige plant valt gegarandeerd op in de border. Aan de hoogopgaande stengel komen er namelijk de hele zomer lang vingerhoedvormige kelken waar de bijen dol op zijn. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) staat bekend als een woekeraar. Als je het binnen de perken wilt houden, knip dan de stengels af na de bloei.

10. Juffertje-in-het-groen

juffertje-in-het-groen nigella uitzaaien
Pixabay

Deze leuke eenjarige heeft niet alleen mooie bloemen, maar ook zeer opvallende zaaddozen die vaak worden gebruikt in droogboeketten. De zaaddozen drogen vanzelf aan de plant en eens ze droog zijn, kun je de zaadjes eruit schudden op de plek waar je volgend jaar juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) wilt hebben. De blauwe en witte variant zijn de meest voorkomende, maar de roze variant zie je ook steeds vaker opduiken.

Nog meer bloemenpret

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content