© Getty Images

Mierenbroodje: de vernuftige wijze waarop planten zich voortplanten

Wie denkt dat planten niet slim zijn, heeft vast nog niet van een mierenbroodje gehoord. Lees hier alles over deze vernuftige wijze van planten om zichzelf overal in je tuin uit te zaaien.

Mierenbroodje

Planten in je tuin willen meer één ding: zichzelf voortplanten. Dat doen ze door middel van zaad of sporen. Een van de manieren waarop planten zaad verspreiden is door op zoek te gaan naar een goede koerier om het zaad voor hen rond te strooien. De mier bijvoorbeeld!

Om de mieren naar hun zaden te lokken, maken ze een smakelijk zoet hapje dat aan het zaadje hangt: een mierenbroodje. De mieren nemen de lekkernij mee naar hun nest maar onderweg valt het zaad vaak al op de grond of eens in het nest werpen de mieren het zaad terug naar buiten en houden ze enkel het mierenbroodje. Missie van de plant: geslaagd!

mierenbroodje
Mierenbroodje © stringfixer.com

Een mierenbroodje of elaiosoom is zoet en bevat veel vet en suiker. Het is een uitstekende voedselbron voor mierenlarven. Er zijn wel 200 plantensoorten die een mierenbroodje produceren om zich zo verder te verspreiden. Kijk maar eens naar het zaad van sneeuwklokjes, viooltjes, witte dovenetel of bosanemoon. Zij worden allemaal geholpen door mieren. En zo speelt ook dit onpopulaire insectje een belangrijke rol in onze biodiversiteit!

5 mierenweetjes

  1. België telt zo’n 76 mierensoorten.
  2. Mieren worden geboren met vleugels en het hoogst vliegende mannetje mag de koningin bevruchten. Na de bevruchting eet de koningin haar eigen vleugels op, want haar vliegtaak zit er definitief op.
  3. Een mierenkoningin kan wel 25 jaar lang mierenlarven werpen en is zo een van de langstlevende insecten ter wereld.
  4. Sommige mieren kunnen tot 400 keer hun eigen gewicht dragen.
  5. In 2009 werd een fotowedstrijd gewonnen door een fotograaf die mieren vastlegde terwijl ze een uitgebloeide paardenbloem beklommen. De diertjes zouden het zaad gebruiken om zich naar beneden te laten dwarrelen.

Dit vind je vast ook interessant:

Schrijf je in voor onze moestuinnieuwsbrief

Abonneer je op onze moestuinnieuwsbrief en ontvang tweewekelijks op zaterdagochtend het beste moestuinnieuws, gratis en voor niets in je mailbox!

PS Ben je al lid van onze Libelle Tuinclub op Facebook? Da’s een supergezellig clubje van mensen met een passie voor groen die elkaar inspireren, vragen en tips uitwisselen. Dat ontdek je allemaal hier!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content