Zo maak je een prachtig boeket met dahlia’s

Zo maak je een prachtig boeket met dahlia's
© Getty Images

Het zijn indrukwekkende bloeiers in de tuin, maar ook in huis stelen dahlia’s de show. Maak er een uitbundig boeket mee en geniet volop van deze Mexicaanse schone!

Stap voor stap: een boeket met dahlia’s

Stilleven

Een artistiek boeket in een kan… waar zijn die penselen?

Zo doe je het:

  • Begin met een viertal takken van zowel een appelaar als van een rood verkleurende struik (zoals bijvoorbeeld hier sneeuwbalspirea). Laat de ene helft wat korter en de helft wat langer.
  • Schik de korte takken aan de ene kant van de vaas en de langere aan de andere kant. Vul aan met een 25-tal op verschillende lengte bijgesneden dahlia’s; een tweetal op lange steel steek je bij de langste takken.
  • Werk het boeket af met één enkele grootbloemige dahlia, die goed open staat. Knip deze kort bij en steek de dahlia in de vaas, niet precies in het midden, maar een beetje opzij.
  • Ster van de show: dahlia ‘Otto’s Thrill’, aangevuld met dahlia’s ‘The Phantom’, ‘Barbara’,
    ‘Inge Wehling’ en ‘Jacqueline’.

Herfstprimeur

Of hoe de zomer zachtjes in het najaar overgaat, in één prachtig boeket.

Zo doe je het:

  • Combineer een achttal roze dahlia’s met een paar takken bruin-oranje verkleurend beukenblad. Een smalle vaas of een taps toelopende kan is perfect voor deze asymmetrische schikking.
  • Laat er aan één zijkant twee takken beukenblad uitspringen voor een nonchalant effect.
  • Ster van de show: dahlia ‘Otto’s Thrill’.

Kleurencollectie

Vleugje nostalgie: twee dozijn pomponnetjes in een vintage essenkrat.

Zo doe je het:

  • Kun je op de rommelmarkt een oud houten essenkratje op de kop tikken, grijp dan zeker je kans. Wij maakten er deze fleurige compositie in, waarvoor we enkele miniboeketjes schikten in glazen (yoghurt)potjes.
  • Kies voor harmonie en beperk je tot een drietal kleurgroepen: rozig/lila/wit, zacht oranje en donkerrood/ paars.
  • Vul de dahlia’s aan met dilleschermen, bramentakken en sierappeltjes.
  • Sterren van de show: lilaroze dahlia’s ‘The Phantom’ (anemoonvorm) en ‘Barbara’ (pompon), karmijnrode ‘Rocco’, donkerrode ‘Black Tucker’, rode met witte puntjes ‘Checkers’, rood-roze gevlamde ‘Marble Ball’, scharlakenrode met witte rand ‘PurplePearl’, witte met lila waas ‘Inge Wehling’, lila met wit hart ‘Jacqueline’ en zachtoranje ‘Sylvia’.

Karakterboeket

Bloemen hoeven niet altijd lief of vrolijk te zijn. Go gothic, all the way!

Zo doe je het:

  • Cactusdahlia’s lenen zich met hun puntige bloemblaadjes perfect tot dit bijzondere boeket, dat zijn ‘gothic’ uitstraling te danken heeft aan donkerbordeaux kattenstaart (Amaranthus caudatus, gedroogd te koop in de bloemschikwinkel).
  • Concentreer de kattenstaart vooral aan een kant voor een dramatisch overhangend effect en schik er daarna de dahlia’s bij, die je op verschillende gemiddelde lengtes hebt gesneden.
  • Kies voor een stevige vaas van keramiek (eventueel met metallic glazuur) of een ruwe stenen pot.
  • Ster van de show: dahlia ‘Preference’.

Verzorgingstips voor je boeket

  • Snij ’s ochtends vroeg de bloemen die al helemaal open staan; die zijn alvast goed voorzien van water.
  • Gebruik een brandschone vaas om besmetting met bacteriën te voorkomen en vul die met lauwwarm water.
  • Snij de stelen schuin bij met een scherp aardappelmesje en doe dit elke dag opnieuw. Ververs ook telkens het water.
  • Verwijder bladeren die in het water zouden komen te staan, om vervuiling van het water te voorkomen.
  • Doe plantenvoeding in het water, maar geen suikerhoudende frisdrank (zoals vaak als tip bij boeketten wordt gegeven); dahlia’s kunnen ervan gaan rotten.
  • Zet de vaas niet in de zon of bij de verwarming, waar het water extra snel zou verdampen: dahlia’s hebben elk scheutje water nodig.

Proeven maar!

Wist je trouwens dat alle delen van de dahlia – van de blaadjes tot de knol – eetbaar zijn? In Mexico, het land van oorsprong, vind je veel recepten om dahlia’s te bereiden. Wat dacht je van geschilde en gekookte dahliaknol? De smaak is delicaat, zit ergens tussen die van selder en artisjok en levert een lekkere soep op. Ook de bloemblaadjes kunnen na spoelen verwerkt worden in een salade of stoofschotel. De blaadjes zijn courant te koop op lokale Mexicaanse markten, maar de knollen meestal niet; deze worden door families voor eigen consumptie op biologische wijze verbouwd, zodat ze veilig gegeten kunnen worden.

Bron: Libelle 33/2020 • Tekst: Carine De Mey • Foto’s: Cornelia Weber/Taverne Agency

Meer bloemschikken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)