Copyright Robert Mabic

Dakterras: de mooiste inspiratie van tuinarchitecte Dina Deferme

De stad een stukje groener maken, is altijd een van de stokpaardjes van Dina Deferme geweest. Nu Belgiës beroemdste tuinarchitecte haar prachtige landschapstuin heeft ingeruild voor een dakterras in het hartje van Hasselt, voegt ze de daad bij het woord. 

Tuin op het dak

Als Dina Deferme iets tekent, dan weet je dat er een prachtige tuin uit ontstaat. Daar is de romantische bordertuin die ze dertig jaar geleden in Stokrooie bij Hasselt aanlegde, het levende bewijs van. Het onderhoud is Dina en haar man Tony helaas intussen te veel geworden en dus ruilden ze met pijn in het hart hun geliefde huis en Dina’s levenswerk in voor een appartement in hartje Hasselt.

Dina dakterras
Copyright Robert Mabic

Dé grote uitdaging: de weelderige sfeer van hun 4 hectare grote tuin, waar de borders elke maand van kleur veranderen, overbrengen naar het dakterras van 40 m2.

Hallo vogeltjes!

“Tegenwoordig is het een tendens bij oudere mensen om wat kleiner te gaan wonen, het liefst op een plek waar ze sociaal contact hebben, zeker als hun partner er niet meer is. Daarom trekken ze dus vaak naar een gezellige stad, met veel pleintjes in het groen”, steekt Dina Deferme van wal.

“Die steden doen met allerlei initiatieven echt wel hun best om de stad te vergroenen, maar toch worden er nog steeds te weinig bomen, struiken en bloemen geplant. Nochtans zouden die de stad net leefbaar moeten maken en insecten en vogels lokken. Dat onze steden zo versteend zijn, met grote kale muren en stoepen, ergert me niet alleen, ik heb er vooral ook hartzeer van.”

Het goede nieuws is dat waar onze steden nog tekortschieten, de mensen zelf het verschil kunnen maken. En dus zet Dina haar gepassioneerde betoog nog even voort:

“Onze noorderburen hebben het goed begrepen: zij planten op elke mogelijke plek in de stad klimplanten en -rozen, heel veel soorten bomen en struiken en borders met vaste planten. Daar zou ik mensen zó graag warm voor willen maken. Ik zou hen er bewust van willen maken voor hoeveel extra zuurstof klimplanten zorgen, hoe ze warme muren koeler kunnen maken. En hoe noodzakelijk veel bomen zijn, ook in de binnenstad. Hoe een diversiteit aan struiken en bloemen de bijen naar de stad zal lokken. Hoe ook groendaken en daktuinen kunnen bijdragen tot stadsvergroening, kortom… er is nog zóveel groen te doen.”

Dina dakterras
Copyright Robert Mabic

Kleine plek, groots resultaat

Dina geeft alvast het goede voorbeeld, door in hartje Hasselt haar dakterras om te toveren tot een oase van groen. Makkelijk was het niet, om haar geliefde tuin te verlaten voor dit nieuwe project.

“Ik hou van zóveel planten… ik moest drastisch selecteren. Het ontwerp is ongetwijfeld het allermoeilijkste wat ik ooit heb gemaakt”

Dina: “Dertig jaar lang heb ik in mijn tuin in Stokrooie gewerkt. Dat is mijn passie, mijn hart en ziel heb ik erin gestoken. Hij heeft me zoveel kracht, genezing en energie gegeven, hij heeft me zelfs vriendschappen met mensen van over de hele wereld opgeleverd. Maar onze tuin heeft ook veel van Tony en mij gevergd. En dus moeten we ons kleine paradijsje aan andere mensen doorgeven. In ruil hebben we nu ‘maar’ een appartement, maar wel een met een uniek dakterras.

Je zou denken dat een ervaren tuinarchitecte voor zo’n daktuin met een beperkte oppervlakte haar hand niet zou omdraaien, maar dat bleek net de moeilijkheid.

“Dat ontwerp is ongetwijfeld het allermoeilijkste wat ik ooit heb gemaakt”, zegt Dina. “Ik hou van zóveel planten… ik moest drastisch selecteren, want eigenlijk wilde ik mijn hele tuin op vier hoog reproduceren. Borders zijn mijn handelsmerk, daarvoor ben ik bekend geraakt. Hoe kon ik de weelde van mijn reusachtige borders in Stokrooie op het dak overbrengen? We zouden het hele jaar rond op een minituin uitkijken, er moet toch altijd iets moois te zien zijn.

 • Ik heb een structuur gemaakt met de vorm van de plantenbakken, met wintergroene taxus- en buxusbollen en een Prunus lusitanica-haag die het terras aan twee zijden begrenst.
 • Er staan wintergroene klimplanten zoals jasmijn, Clematis armandii ‘Apple Blossom’ en klimhortensia (Hydrangea petiolaris ‘Semiola’),
 • groenblijvende grassen zoals blauw schapengras (Festuca glauca) en verschillende soorten Japanse zegge (Carex morrowii),
 • wintergroene naaldvarens (Polystichum)
 • en groenblijvende vaste planten zoals helleborussen en roodbladig purperklokje (Heuchera).

Vanaf mei beginnen de rozen te bloeien – ik zocht soorten uit die lang bloeien, zoals:

 • klimroos ‘Sweet Laguna’
 • de bodembedekkende Rosa ‘Snow Ballet’,
 • Rosa ‘Fortuna’
 • en Rosa ‘The Fairy’

en ook alliums, astilbes, salvia’s en geraniums. In juli is het dan de beurt aan de phloxen, persicaria’s en lobelia’s, en in de herfst komen de asters.”

onze daktuin straalt, net zoals mijn levenswerk in Stokrooie, pure romantiek uit.”

De trucs van de tuinarchitecte

Van beperkingen een sterk punt maken, dat is hoe getalenteerde ontwerpers zich onderscheiden van de rest.

 1. Om de 3,5 meter hoge muur van de liftkoker niet te zwaar te laten overkomen, liet Dina hem bekleden met beige natuursteenstrips, wat het geheel een mediterraan karakter geeft, net zoals de beige gekaleide muur.
 2. Het zwart metalen frame dat volledig begroeid is met klimrozen en clematissen zorgt voor een extra groene dimensie. De muurtjes van de plantenbakken werden netjes afgewerkt met arduinen afdekplaten en die arduin komt terug in de tegels van het zitgedeelte, wat eenheid creëert.
 3. Voor extra water liet Dina een oude kraan plaatsen boven een uitgeholde steen, die fungeert als wasbak. Daarrond plantte ze Teucrium, Dianthus, Agapanthus en rozen.
 4. Ze voorzag op enkele strategische plekken ook spiegels in de vorm van vensters, die de daktuin een pak groter laten lijken dan hij in werkelijkheid is.

Het resultaat mag – nee, móést – er zijn.

Dina: “Alles is uitgedacht en gemaakt met de bedoeling mijn verlies beter te kunnen dragen. En gelukkig: onze daktuin straalt, net zoals mijn levenswerk in Stokrooie, pure romantiek uit.”

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content