© Getty Images

10 makkelijke manieren om minder plastic te gebruiken

Door Jolien Thieleman

Moeder Natuur lijdt onder de dagelijkse plasticsoep die onze planeet vervuilt. Allemaal ons steentje bijdragen, hoe groot of klein dan ook, wordt daarom steeds belangrijker. Deze makkelijke manieren om minder plastic te gebruiken, helpen je alvast in de juiste richting!

Plasticsoep

Het hele verhaal rond (wegwerp)plastic leeft de laatste jaren enorm. De impact op ons milieu wordt dan ook steeds groter: recente onderzoeken schatten dat er per vierkante meter zeebodem meer dan 70 kilogram plastic ligt. Op stranden ligt dat getal nog hoger: 2000 kilogram plastic afval per vierkante meter. Cijfers die voor zich spreken!

Microplastic

Toch blijft de plasticindustrie op volle toeren draaien. Als we geen blijvende actie ondernemen, dan zit er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee. Plastic zit overal, en niet altijd op plaatsen waar je ‘t zou verwachten: van je kledij, tot je favoriete cosmetica en zelfs in je eten. Microplastics zijn zó klein dat ze door de waterzuiveringsinstallatie glippen en zo in de zee terechtkomen. Vissen eten ze op en komen achteraf op ons bord terecht.

Minder plastic gebruiken: 10 tips

Gelukkig zijn er al heel wat initiatieven, zoals Mei Plasticvrij, die hun schouders zetten onder minder plasticverbruik. Duurzamere alternatieven worden daarbij belangrijker en de zero waste-trend, een levensstijl waarbij je geen of zo weinig mogelijk afval produceert, wordt steeds populairder. Dat is goed nieuws voor de planeet, én voor je portemonnee.

Wil je ook je steentje bijdragen? Je hoeft er niet altijd veel moeite voor te doen, want een aantal kleine aanpassingen in je dagelijks leven kunnen het verschil al maken. Lees maar mee:

1. Hervul je waterfles

Een eenvoudige tip om op plastic te besparen, is je flesjes hergebruiken. Spoel ze goed uit en vul ze opnieuw met kraantjeswater. Vind je klassieke flesjes onhandig? Schaf je dan een herbruikbare waterfles aan. Deze vrolijke exemplaren van Dopper zijn onze favorieten: voor elke verkochte fles gaat er bovendien een bedrag naar oceaanbehoud.

minder plastic hoe

Dopper Original, € 13,45 per fles.

2. Maak zelf je bruiswater

Gedaan met sleuren met plastic flesjes bruiswater! Gebruik bijvoorbeeld een SodaStream-toestel, waarmee je van kraantjeswater sprankelend bruiswater kunt maken. De sterkte van de bubbels bepaal je helemaal zelf.

SodaStream ART (SodaStreamStore, € 129)

Tip: Drink je graag frisdrank, dan kun je er eenvoudigweg een smaakje aan toevoegen. SodaStream lanceerde recent SodaStreamBÍOeen nieuw assortiment duurzame en biologische fruitsmaken. Zo kun je vanaf nu gewoon kraantjeswater bruisend maken, een fruitsmaak toevoegen én genieten van een heerlijk zomers drankje!

3. Kies voor een herbruikbare beker

Je dagelijkse koffie of thee? Daar geniet je met nóg meer smaak van uit een mooie, herbruikbare beker die tientallen kartonnen bekers en plastic dekseltjes vervangt. Neem je een koffie on the go, dan geven heel wat koffiezaken een korting als je je eigen beker gebruikt.

4. Weg met plasticfolie: kies voor een leuke herbruikbare kom of doos

Niets zo belastend voor het milieu als plastic- en aluminiumfolie. Kies daarom voor een leuke kom/doos waar je jaren plezier van hebt. Je boterhammen zijn nooit meer geplet, je hoeft ‘s ochtends niet langer te prullen met folie én het milieu heeft er baat bij.

herbruikbare kommen minder plastic

Multikommen Mepal (Mepal, vanaf € 6,99 per stuk)

5. Wees je bewust van plastic in de supermarkt

Kies voor…

 • herbruikbare zakjes om groenten en fruit in te stoppen;
 • glazen flessen en potten die je kunt terugbrengen, hergebruiken of in de glasbol kunt gooien;
 • glazen potten of brikken yoghurt in plaats van kleine potjes;
 • koekjes die niet apart verpakt zitten: eenmaal de verpakking open is, kun je ze bewaren in een vershouddoos;
 • ecologische en bio-afbreekbare poets- en onderhoudsproducten. Tip: in onze Eco Huishoudset zitten maar liefst vier duurzame huishoudproducten: vloerreiniger, allesreiniger, afwasmiddel en wasstrips. Je vindt de Eco Huishoudset in de Libelle Shop!

Tip: wil je helemaal zonder afval winkelen, ga dan eens langs in een verpakkingsvrije winkel. Neem je eigen zakjes, doosjes en potjes mee, en laat ze er vullen met verse ingrediënten!

huishoudset

Eco Huishoudset (Libelle Shop, € 11,99)

6. Shop met een herbruikbare tas

Ga je winkelen? Neem dan een handige, herbruikbare tas met je mee. Zo hoef je nooit meer plastic zakjes te vragen (en te betalen) aan de kassa.

7. Zeg ‘nee’ tegen wegwerpplastic

En dan hebben we het niet alleen over plastic zakjes, maar ook over plastic bestek en rietjes. Er bestaan ondertussen zóveel alternatieven die handig zijn in gebruik en er zoveel leuker uitzien. Zo bestaan er glazen en metalen rietjes in verschillende kleuren, die gewoon in de vaatwasser mogen en je keer op keer kunt hergebruiken. Bovendien zien ze er ook gewoon heel leuk uit in je drankje!

8. Check cosmetica op microplastic

Tegenwoordig zijn er al veel fabrikanten van afgestapt, maar er zijn nog altijd heel veel cosmeticaproducten waarin microplastics zijn verwerkt: denk maar aan scrubs, tandpasta’s en bepaalde make-up. Helemaal niet goed voor het milieu, en al zeker niet voor je huid en gezondheid. Let daarom zeker op de volgende stoffen: polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon.

minder plastic

Redactrice Charlotte testte alvast de app ‘Beat the Microbead’ uit die verzorgingsproducten scant op microplastics. Hier lees je haar bevindingen!

9. Verander je badkamergewoontes

De badkamer is in vele huishoudens hét plastic walhalla: dagelijks gooien we massaal flessen, wattenstaafjes, tandenborstels, scheermesjes en ander plastic weg. Tijd om daar iets aan te veranderen, vind je ook niet?

 • Kies voor verpakkingsvrije beautyproducten: je verbruikt geen plastic en krijgt meer ruimte in je badkamer én in je portemonnee, want zulke producten gaan een pak langer mee.
 • Vervang plastic wattenstaafjes door bamboe of papieren alternatieven.
 • Kies voor een milieuvriendelijke tandenborstel, eentje met een bamboe handvat bijvoorbeeld.
 • Vervang je plastic scheermesje door een metalen exemplaar.
 • Wissel eventueel je klassiek (plastic-houdend) maandverband in voor een menstruatiecup.
 • En ook: reinig je gelaat met een wasbaar microvezeldoekje of herbruikbare wattenschijfjes. De afvalberg zal je dankbaar zijn!

10. Recycleer en hergebruik

Gebruik je toch plastic dat je in de vuilnisbak wilt gooien? Denk dan eerst nog even na: kun je het hergebruiken, of naar een kringloopwinkel brengen waar het een tweede leven kan krijgen? Als je er echt niks meer mee kunt doen, recycleer het dan.

Tip: als je tijdens Mei Plasticvrij iets binnenbrengt bij de Kringwinkel, kun je in ruil gratis een zelf meegenomen fles van één liter laten hervullen met Ecover (af)wasmiddel. Want, waarom zou je een plastic fles omsmelten tot een nieuwe fles, als je al een bruikbare fles in handen hebt? Meer informatie en de deelnemende winkels vind je op ecover.be.

minder plastic
© Ecover & Kringwinkel

Een beter leven zonder plastic

Meer tips voor een beter leven zonder plastic, of wil je een handig overzicht? Klik op de afbeelding, print ‘m uit en spread the word. Als iedereen z’n steentje bijdraagt, kunnen we samen het verschil maken!

minder plastic

Lees ook…

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!.

Partner Content