© Getty Images

Gras zaaien of grasmatten leggen? Dit zijn de voor- en nadelen!

Wil jij binnenkort met je blote voeten door het gras lopen? Maar heb je nog geen fris, groen gazon in je tuin? Lees dan snel verder en ontdek de voor- én nadelen van een rolgazon. Zo kom je meteen te weten of jij beter aan de slag gaat met zaadjes of rollen gras.

Wil je graag een gazon aanleggen? Dan kun je gras zaaien of grasmatten leggen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van de twee? We zetten het graag voor je op een rij! 

Gras zaaien versus grasmatten leggen

Helemaal regenproof

Als het hevig regent net nadat je gras hebt gezaaid, spoelen de zaadjes weg en krijg je kale plekken. Bij een rolgazon loop je dat risico niet, omdat het gras al volgroeid is. Gras zaai je het best in de herfst of lente, voor rolgazon maakt het helemaal niet uit.

Meteen resultaat

Bij het aanleggen van een rolgazon moet je geen weken wachten op resultaat. De eerste drie weken moet het gras nog wortelen in de bodem en mag je het dus niet betreden. Maar dat is nog altijd minder lang dan de zes weken bij gezaaid gras.

Minder onkruid

Omdat een grasmat al dichtgegroeid is, krijgt onkruid veel minder kans om tussen de grassprietjes te groeien.

Je moet veel sproeien

Rolgazon droogt snel uit. Een gezaaid gazon haalt het vocht uit de diepere bodemlagen. Bij een rolgazon zitten de wortels oppervlakkiger. Een pas aangelegd rolgazon vraagt de eerste weken dus heel wat water.

Het is duurder

Voor twee zaaibeurten in een tuin van 100 vierkante meter heb je drie kilo zaadjes nodig. Daarvoor betaal je tussen 24 en 30 euro. Voor grasmatten van die oppervlakte betaal je enkele honderden euro’s.

Geen verschillende grassoorten

Bij ingezaaid gras bestaat er zaad voor droge en vochtige gronden, schaduw en zon. Graszoden zijn gekweekt voor goed gedraineerde zonnige plaatsen, met minder dan een halve dag schaduw.

Vogels op de loer

Als je gras zaait, span je best ook een net over het gezaaide stuk. Anders is de kans groot dat vogels de zaadjes komen pikken.

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content