© Getty Images

Klimaatverandering: zo bereken je of je tuin er klaar voor is

De klimaatverandering zal ons leven en onze onmiddellijke omgeving steeds meer beïnvloeden. Bereken daarom via het online hulpmiddel van de Vlaamse overheid ‘het groenblauwpeil.be’ hoe klimaatbestendig je woning en tuin zijn. Wie weet kun je nog heel wat doen om het jezelf beter en makkelijker te maken!

Té droog en té nat

Dankzij het groenblauwpeil kunnen Vlamingen nagaan met welke maatregelen ze in hun tuin aan beter regenwaterbeheer en groenbeheer kunnen doen. Want steeds meer burgers krijgen te maken met periodes van wateroverlast én periodes van droogte. De regen is nu vaak te intens om het grondwater op peil te houden en zorgt nadien voor een dikke aardkorst.

 
blauwgroenpeil
Regenwater op verharde stukken zou je moeten kunnen recupereren – Getty Images
 

In periode van droogtes geraakt de bodem dan weer te snel uitgeput, waardoor planten verdorren. Oppervlakkig water geven heeft dan vaak geen nut omdat het water niet diep genoeg kan doordringen. Té nat en té droog tegelijkertijd, dus. Daardoor ontstaat er een grote druk op ons ecosysteem.

Van F naar A

Het blauwgroenpeil geeft je na enkele vragen een score tussen A en F op wateropvang, biodiversiteit en CO²-opslag, en geeft je nadien ook suggesties om je score te verhogen. A wil zeggen dat je perceel klaar is om de toekomstige uitdagingen aan te gaan. F wil zeggen dat je op jouw perceel nog tal van problemen kunt aanpakken. De suggesties die je krijgt zijn vaak kleine, makkelijke aanpassingen die al heel wat verbetering opbrengen.

 
blauwgroenpeil
Met een paar simpele ingrepen bereik je al veel – Getty Images
 
Benieuwd naar de score van jouw perceel? Surf dan naar www.groenblauwpeil.be en bereken het zelf!
 

Nog meer artikels over de klimaatsverandering

Verder lezen:

 

Partner Content