Komkommer: bliksemsnelle groeier in de tuin of op je terras
Tijdens de komkommertijd is er doorgaans weinig nieuws te melden, tenzij je komkommers kweekt natuurlijk! Dan is er elke dag wel wat te oogsten, want wat groeien die supersnel! Lees hier alles over komkommers kweken, oogsten én opeten!
Plant je in juni een komkommerplantje? Dan komen er hoogstwaarschijnlijk twee weken later al bloemen aan. En zo’n tien dagen later, pluk je al een eerste exemplaar: een echte spurter!
Zaaien
Zaai komkommerzaden vanaf half april tot half mei binnenshuis voor. Al snel groeien ze uit tot heuse zaailingen. Neem dus meteen zaaipotjes van 9 cm op 9 cm. Plant ze echter pas buiten uit na IJsheiligen, want de komkommerplantjes kunnen absoluut niet tegen vorst of te natte voeten, en ook muizen zijn dol op het jonge zaaigoed.
Komkommer houdt van warmte, geef ze dus een plekje in de zon. Je kunt de plant ook perfect in pot op je terras zetten. Handig, want dan kun je plant makkelijk verzetten in de zon. Gebruik een pot met een diameter van minimaal 40 cm, want komkommers zijn grote (slinger)planten. Ze kunnen buiten wel 50 cm breed en 150 cm lang worden.
Oogsten
Volgens veilingen en supermarkten is de ideale komkommer zo’n 400 gram zwaar. Doe je het op het zicht? Dan oogst je een komkommer als die zo’n 20 cm lang is. Snijd de vrucht af met een mesje aan het steeltje en laat een stukje steel zitten.
Laat komkommer niet te groot en dik worden, want dan verliezen ze hun zachte, frisse smaak. Bovendien stopt de komkommerplant dan met bloeien en zaden maken en je wilt natuurlijk dat de plant juist weer nieuwe bloemen en vruchten maakt. Komkommers uit je eigen tuin kun je tot drie dagen op een koele plek (liefst geen koelkast) bewaren.
Komkommer-weetjes
Zo slank
Komkommers bevatten maar liefst 80% water: een zomerse lekkernij waar je slank van blijft!
Chill met of zonder schil
Sommige mensen schillen een komkommer: een kwestie van smaak. Maar de schil is wel goed voor de spijsvertering.
Niet koel is cool
Bewaar een komkommer niet in de koelkast, want dan wordt ze sneller slap en gaat ze minder goed smaken.
Frisse adem
Voor komkommers vind je massa’s toepassingen. Druk een schijfje tegen je verhemelte en je tong, daarmee dood je bacteriën in je mond die een kwalijke geur veroorzaken.
Frisse huid
Komkommers worden al jaar en dag gebruikt om cellulitis te bestrijden, maar ze werken ook prima tegen katers (eet wat komkommer voor je in bed kruipt) en als tonicum tegen vermoeidheid.
Zuiders van afkomst
De komkommer is al 3000 jaar bekend en zou uit India afstammen. Ze heeft ons bereikt via Griekenland. De komkommer is familie van de meloen – en is eigenlijk fruit, geen groente!
Groot kaliber
In 2013 kweekt een zekere Antonio Carlos jr. een komkommer van 40 kg, officieel de zwaarste. De plant was mogelijk genetisch gemanipuleerd. Het vorige record was 12,9 kg, gekweekt door David Thomas uit Engeland in 2011. Die komkommer was 107 cm lang.
Manusje-van-alles?
We hebben het nooit zelf geprobeerd, maar met komkommer zou je je schoenen kunnen poetsen, een spiegel ontwasemen, inkt uitwissen op papier of muren, en zelfs piepende scharnieren tot rust brengen.
Komkommers in de keuken
Komkommer vind je het vaakst terug in salades, maar je kunt er ook heerlijke soep, sapjes en dipsauzen van maken. Experimenteer ook eens met de bloem van de komkommer, want die is eetbaar. Je kunt ze opvullen, of als versiering gebruiken in gerechtjes. Een komkommerbloem heeft een lekker zoetige, vanilleachtige smaak.
Dit vind je vast ook interessant:
- Rode bietjes: 10 heerlijke recepten met bieten
- Aha! Daarom is komkommer eten zo goed voor je
- Komkommers te veel? Dit doe je ermee!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!