Getty Images

Aha! Daarom is komkommer eten zo goed voor je

Door De Redactie

Komkommers zijn de vierde meest geteelde groenten in de wereld. Ze staan bekend als één van de beste voedingsmiddelen voor je gezondheid. Maar wat doet komkommer nu juist? Wij vonden 10 redenen waarom jij komkommer zou moeten eten.

Komkommer eten is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel goed voor je lichaam. De groente helpt tenslotte tegen heel wat kwaaltjes. Ontdek hier 10 voordelen van komkommer eten en doe alvast inspiratie op om de groente in je menu op te nemen.

10x redenen om meer komkommer te eten

1. Hydratatie

Vind je het moeilijk om voldoende water te drinken per dag? Eet dan een komkommer, de groente bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Je kunt ook wat komkommer aan je water toevoegen om het op te leuken. Zo drink je dagelijks gegarandeerd voldoende!

2. Komkommer verlicht zonnebrand

Een komkommer eten is ideaal voor het verlichten van brandend maagzuur. Ook bij zonnebrand helpt het: leg de komkommer op je verbrande huid en pijn wordt meteen verlicht.

3. Dagelijkse hoeveelheid vitamines

De groente bevat de meeste vitamines die je lichaam op één dag nodig heeft. Namelijk de vitamines A, B en C, die stimuleren het immuunsysteem, laten je stralen en geven je energie. Wil je nog meer voordelen van een komkommer? Maak er dan een sapje van met spinazie en wortelen. Het drankje bevat zo’n 12 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Of probeer dit sapje met komkommer, selder, spinazie en appel eens!

4. Goed voor je huid

Komkommer bevat huidvriendelijke mineralen. De reden waarom kuuroorden verschillende op komkommer gebaseerde behandelingen aanbieden is dat komkommer rijk is aan kalium, magnesium en silicium.

Liever zelf aan de slag? Maak dan een verfrissende komkommerscrub:

  • Blend een halve komkommer
  • Voeg 150 gram suiker en een eetlepel olijfolie toe
  • Optioneel: voeg wat fijngesneden verse munt toe

Extra punten als je ‘m in de koelkast bewaart. Je huid zal je dankbaar zijn!

5. Bevordert de spijsvertering

De vezels in een komkommer helpen om de spijsvertering vlotter te doen verlopen. Dagelijks komkommer eten is daardoor een natuurlijk hulpmiddel tegen chronische constipatie. Door het hoge watergehalte en het lage aantal calorieën is de groente daarbovenop een ideaal voedingsmiddel voor mensen die willen afvallen.

6. Vitaliseert de ogen

Een gekoeld schijfje komkommer helpt oogwallen verminderen dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van de groente. Handig om die vermoeide ogen tegen te gaan!

7. Positief effect op diabetes, cholesterol en bloeddruk

Komkommersap bevat een hormoon dat nodig is om insuline aan te maken, daarom is de groente gunstig voor diabetespatiënten. De stof sterolen in de komkommer zorgt dan weer voor vermindering van cholesterol. Door de vele vezels, kalium en magnesium wordt de bloeddruk daarbovenop gereguleerd. Daarom is het goed voor een behandeling van zowel een lage als hoge bloeddruk.

8. Verfrist de mond

Het sap van een komkommer verfrist ziek tandvlees. Neem een schijfje en druk het met je tong tegen je gehemelte gedurende een halve minuut. De stoffen in het sap bestrijden ook nog eens de bacteriën die de oorzaak zijn van een slechte adem.

9. Tegen een kater

De vorige avond nét iets te veel gedronken en nu last van een kater? Dan had je beter een komkommer gegeten voor het slapengaan. De groente bevat voldoende vitamine B, suikers en elektrolyten om belangrijke voedingsstoffen aan te vullen en de hevigheid van een kater te verminderen. Toch maar wat reepjes komkommer voorzien bij je volgende aperomoment? 😉

10. Goed voor de nieren

En tot slot: komkommers verminderen het niveau van urinezuur in je lichaam, daarmee houden ze de nieren gezond.

Heel wat voordelen, toch? Oh, en hadden we al gezegd dat het ook nog eens lekker is? Door enkel en alleen komkommer te eten, blijf je natuurlijk niet gezond. Maar er zijn wel genoeg voordelen om de groente regelmatig in je menu op te nemen. Probeer bijvoorbeeld deze recepten uit:

Lekkere recepten met komkommer

Lees ook deze artikels over groenten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content