© Getty Images

Veel dode sparren? Dat is het werk van de letterzetter

Is het je ook al opgevallen dat er veel bruine of dode sparren in het bos staan? Door de droogte en hitte van afgelopen zomer zijn ze erg verzwakt, wat van hen de ideale prooi maakt voor een klein kevertje: de letterzetter.

Klein kevertje, grote gevolgen

De letterzetter (Ips typographus) is een roodbruine schorskever die voornamelijk sparren aantast, zoals de fijnspar, lariks, douglasspar of de gewone zilverspar. Het diertje is amper een halve centimeter groot, maar kan toch een enorme ravage aanrichten.

Wat doet de letterzetter precies?

  • Mannelijke letterzetters gaan op zoek naar zwakke naaldbomen en boren zich een weg door de schors.
  • Daarna maken ze een nest in de boom en lokken vrouwtjes om te kunnen paren.
  • De vrouwelijke kevers leggen hun eitjes in de boom en de larven die daar uitkomen graven tunneltjes onder de schors. Dat heeft als gevolg dat de boom eerst bruin wordt en uiteindelijk sterft, want eens de laag onder de schors is aangetast, krijgt de kruin van de boom geen voedsel meer.
  • Eens de larven volgroeid zijn, vliegen ze uit en nestelen ze zich opnieuw in andere sparren.

De reden waarom de letterzetter voornamelijk zwakke bomen aantast, is omdat gezonde bomen een harslaag aanmaken om zichzelf te beschermen tegen insecten. Bomen die verzwakt zijn door droogte of schade kunnen dat niet. Als er meer sterke bomen zijn dan zwakke, zal de letterzetter zich ook richten op gezonde exemplaren. Om een gezonde boom klein te krijgen, moet het kevertje wel beroep doen op zo’n 4000 à 6000 soortgenoten.

Hoe kun je aantasting voorkomen?

Dat de letterzetter zwakke of stervende bomen aantast, is op zich geen groot probleem, want op die manier kunnen er nieuwe, gezonde bomen in de plaats groeien. Maar het is wel de snelheid waarmee de letterzetter oprukt die verontrustend is.

Daarom raadt Agentschap Natuur en Bos aan om aangetaste bomen zo snel mogelijk te verwijderen. Opgelet: je moet wel een vergunning aanvragen om sparren te verwijderen, want je mag de bomen niet zomaar kappen. Alle informatie hierover vind je op de website van Natuur en Bos.

Meer over bomen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content