Daarom plant je een boom best in een vierkant plantgat

Daarom plant je een boom best in een vierkant plantgat
Getty Images

De winter is hét seizoen bij uitstek om bomen te planten, want dan zijn ze in rust. En voor je een boom gaat aanplanten, graaf je best een vierkant plantgat in plaats van een rond. Waarom? Dat leggen we je hieronder haarfijn uit! 

Wortels verstikken de boom

Wanneer we een boom planten, graven we doorgaans een rond plantgat, zetten de wortelkluit erin en vullen het gat met potgrond en compost. De boom zal dan snel nieuwe wortels aanmaken door de vruchtbare en luchtige grond, maar eens de wortels bij de harde grond komen, zullen ze terug omhoog groeien omdat ze niet door de harde rand kunnen.

Bijgevolg groeien de wortels als een soort spiraal kriskras door elkaar, zoals je ziet bij planten die in een pot worden gekweekt. Na een tijdje worden de wortels groter en harder, waardoor ze de boom uiteindelijk verstikken.

De voordelen van een vierkant plantgat

Om de overlevingskans van je boom te verhogen, kun je dus beter een vierkant plantgat graven. De wortels zullen dan niet in een cirkel groeien, wat beter is voor het wortelgestel. Wanneer de wortels tegen een hoek van het plantgat stuiten, zullen ze zich verder verspreiden om zich stevig vast te zetten in de omliggende grond. Op die manier ontwikkelt de boom sneller een sterk wortelgestel en zal hij beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld droogte.

vierkant plantgat

Extra tips voor het planten van bomen

  • Graaf het plantgat niet te diep, maar ook niet te ondiep. De bovenkant van de wortelkluit mag net tot aan de rand van het plantgat komen.
  • Spit de bodem van het plantgat om voor je de kluit erin zet.
  • Verstevig de boom met boompalen en een band. Zet de eerste paal in de richting waar het meeste wind vandaan en sla hem een flink stuk in de grond zodat hij stevig vastzit. Plaats vervolgens de tweede paal en maak de stam vast aan de palen met een band.

Meer tuintips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)