Mijn dorp: genieten als een Bourgondiër in Roesbrugge-Haringe

Het dorp van de Bourgondiërs, is de beste manier om het West-Vlaamse Roesbrugge-Haringe te omschrijven. Lezeres Kristel is hier geboren en getogen en toont je in bovenstaande video graag wat haar dorp zo speciaal maakt. 

Welkom in Roesbrugge-Haringe

In het westen van de provincie West-Vlaanderen vinden we Roesbrugge-Haringe. Deze deelgemeente van Poperinge bestaat uit twee kleine dorpjes, Roesbrugge en Haringe, samen goed voor zo’n 1000 inwoners. Roesbrugge is het grootste dorp en is gelegen langs de IJzer. Het kleinste dorpje Haringe ligt op minder dan een kilometer van de Franse grens.

Wandelen en fietsen tussen de West-Vlaamse velden

In en rond Roesbrugge-Haringe zijn heel wat fiets- en wandelroutes te ontdekken. Vanuit Roesbrugge start bijvoorbeeld de Dode IJzer-wandeling. Dat is een wandelroute van een kleine 8 kilometer langs de oevers van de Dode IJzer. Het wandelpad kronkelt tussen de velden tot in het dorpje Haringe.

Bierliefhebbers kunnen hun hartje ophalen tijdens een van de bierfietstochten waarbij je verschillende brouwerijen en cafeetjes passeert en langs de hopvelden fietst.

Voor dé ultieme bierbeleving kun je een rondleiding reserveren bij Brouwerij Feys. Het gebouw is sinds 2001 een beschermd monument en was tijdens WOI een van de grootste brouwerijen van het land. Tijdens de rondleiding leer je alles over de mout- en bierproductie en geniet je van lekkere hapjes en proevertjes.

Even op adem komen in een rustpunt

Nieuw in de regio zijn ‘rustpunten‘. Fietsers en wandelaars kunnen hier terecht voor onder meer een drankje, een sanitaire stop of om kleine herstellingen uit te voeren aan hun fiets. Een van deze rustpunten is Stefans Pottery. Terwijl je hier komt pauzeren of je picknick komt opeten, kun je leerling-pottenbakkers aan het werk zien. Zelf een workshop volgen is natuurlijk ook mogelijk, mits reservatie.

Logeren en dineren

Wil je met het gezin een weekendje in Roesbrugge-Haringe verblijven? Dan is vakantiewoning IJzerrust een aanrader. De woning ligt midden in het dorp, maar is toch een oase van rust. Aangrenzend is een groot speelbos waar kinderen al hun energie kwijt kunnen. En als kers op de taart staat er een pipowagen waar je ook in kunt slapen.

Breng tijdens je weekendje ook een bezoek aan brasserie Den Gouden Arend. Eigenaars Sam en Lien leggen je maar al te graag in de watten met huisgemaakte specialiteiten, zoals bierwafels of stoofvlees met zelfgebrouwen amberbier. Reserveren is aangeraden! Daarnaast beschikt de brasserie ook over een eigen brouwerij, brouwerij Werbrouck, waar op ambachtelijke wijze bier en gin wordt gebrouwen.

Doen in de buurt van Roesbrugge-Haringe