Mollen in de tuin? Dit kun je doen!

Mollen in de tuin? Dit kun je doen!
Getty Images

De zwarte wroeter is misschien een lastpak in de tuin, maar wij vinden de mol zo’n schattig beestje. Misschien is het tijd om onze tuin met het kleine beestje te verzoenen?

Wat eten ze?

Mollen leven van bodeminsecten, zoals larven, slakken en regenwormen. Eigenlijk zijn het echte veelvraten. Ze eten elke dag maar liefst de helft van hun lichaamsgewicht.

  • Dat betekent zo’n honderd wormen per dag. Een béétje jammer, want de regenworm is een ontzettend nuttig diertje. Het goede nieuws is dan weer dat ze ook de larven van insecten opeten die onze bloemen en planten aantasten.
  • Planten zijn veilig, want die lusten ze niet. Al tasten ze met hun gangenstelsel soms wel plantenwortels aan.
  • Ook kunnen muizen gebruik maken van hun gangen om op zoek te gaan naar plantenwortels en bloembollen.
mollen in de tuin
Getty Images

Wat doen ze?

Deze harde werkers graven zo’n twaalf meter per uur en verzetten daarbij tot vijftien kilo aarde. Vind je mollen in je tuin maar niets? Misschien verandert dit jou van gedacht:

  • Mollengangen helpen om natte terreinen te draineren.
  • Mollen houden de bodem luchtig.
  • Molshopen bestaan uit fijne korrelige aarde die ontzettend vruchtbaar blijkt te zijn en daarom ideaal is voor in de moestuin. Wanneer je de hopen gewoon laat liggen, vormen ze het perfecte zaaibed voor wilde bloemen.
  • Ook solitaire zandbijen maken van zo’n zachte warme berg graag gebruik om hun nest in te bouwen.

Weetje: Heb je je ook al eens afgevraagd hoe het komt dat molshopen in de winter groter zijn? Bij koud weer graaft de mol dieper, omdat het daar warmer is.

Hoe mollen bestrijden?

Mollen zijn quasi doof en blind. Maar dit betekent niet dat ze niet weten dat je er bent, want ter compensatie beschikken ze over hypergevoelige snorharen. Ook hun tastzin is sterk ontwikkeld.

Hoe bestrijd je ze nu het best? Eerlijk gezegd: je bestrijdt ze beter niet, wacht even af en ze gaan vanzelf weer weg. Zet je de ene mol uit je tuin, dan lonkt het achtergebleven gangenstelsel alweer voor een jongere mol op zoek naar een territorium.

Wil je er écht vanaf? Dan zijn geurafwerende middeltjes erg efficiënt:

  • Drenk propjes papier in knoflookolie of plant bloembollen van de gele sierui. De sterke geur schrikt mollen af.
  • Een andere optie is om een potje in te graven onder zijn gang. Wanneer de mol nietsvermoedend komt aangelopen, valt hij in de pot en kan hij er niet meer uit. Haal hem eruit en zet hem in de vrije natuur.

Tip: breng je mol best enkele kilometers verder. Mollen hebben namelijk een voortreffelijk oriëntatievermogen en vinden hun oude territorium snel terug.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)