Mollen in de tuin? Dit kun je doen!

Mollen in de tuin? Dit kun je doen!
Mole in the vegetable garden. She digs up strawberry plant. You can see the muzzle and front blade.

De zwarte wroeter is misschien een lastpak in de tuin, maar wij vinden de mol zo’n schattig beestje. Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om deze snoes van het leven te beroven. En dat hoeft ook helemaal niet, dankzij deze tips!

Wat eten ze?

Mollen leven van bodeminsecten, zoals larven, slakken en regenwormen. Eigenlijk zijn het echte veelvraten. Ze eten elke dag maar liefst de helft van hun lichaamsgewicht.

  • Dat betekent zo’n honderd wormen per dag en dat is jammer, want de regenworm is een ontzettend nuttig diertje.
  • Planten zijn veilig, want die lusten ze niet. Al tasten ze met hun gangenstelsel soms wel plantenwortels aan.
  • Ook kunnen muizen gebruik maken van hun gangen om op zoek te gaan naar plantenwortels en bloembollen.

Wat doen ze?

Deze harde werkers graven zo’n twaalf meter per uur en verzetten daarbij tot vijftien kilo aarde. Mollengangen helpen om natte terreinen te draineren, maar verder is je tuin niet gebaat bij zo’n gangenstelsel en zien we de mol liever verdwijnen.

Weetje: Heb je je ook al eens afgevraagd hoe het komt dat molshopen in de winter groter zijn? Bij koud weer graaft de mol dieper, omdat het daar warmer is.

Hoe mollen bestrijden?

Mollen zijn doof en blind. Maar dit betekent niet dat ze niet weten dat je er bent, want ter compensatie beschikken ze over hypergevoelige snorharen. Ook hun tastzin is sterk ontwikkeld.

Hoe bestrijd je ze nu het best? Geurafwerende middeltjes zijn erg efficiënt.

  • Drenk propjes papier in knoflookolie of plant bloembollen van de gele sierui. De sterke geur schrikt mollen af.
  • Als dit niet helpt, kun je de mol ook vangen. Hij is het meest actief rond 8 uur ’s ochtends, 13 uur ’s middags en 18 uur ’s avonds. Probeer op deze tijdstippen post te vatten en wacht tot je een molshoop ziet bewegen. Schep diep in de grond de mol op en zet hem in een afgelegen bos.
  • Een andere optie is om een potje in te graven onder zijn gang. Wanneer de mol nietsvermoedend komt aangelopen, valt hij in de pot en kan hij er niet meer uit. Haal hem eruit en zet hem in de vrije natuur.

Tip: Als je echt van je mol verlost wil zijn, breng je hem best enkele kilometers verder. Mollen hebben namelijk een voortreffelijk oriëntatievermogen en vinden hun oude territorium snel terug.

Een positieve noot

Elk nadeel heeft ook zijn voordeel. In dit verhaal is dat paradoxaal genoeg de molshoop die achterblijft. De hopen bestaan namelijk uit fijne korrelige aarde die ontzettend vruchtbaar blijkt te zijn en daarom ideaal is voor in de moestuin. Wanneer je de hopen gewoon  laat liggen, vormen ze het perfecte zaaibed voor wilde bloemen. Ook solitaire zandbijen maken van zo’n zachte warme berg graag gebruik om hun nest in te bouwen.

Ook interessant:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)