Getty Images

Oost-Indische kers: pittig plantje om lang van te genieten

Wat fleurt je tuin, salades en hapjes op en bloeit er zorgeloos op los in je tuin? Oost-Indische kers! Leuk, lekker en makkelijk: dat klinkt als een tuintopper. Lees er hier alles over. 

Oost-Indische kers past in elke tuin

Oost-Indische kers
Getty Images

De meeste mensen planten aanvankelijk Oost-Indische kers om bladluis, slakken en andere ongewenste gasten uit de moestuin te houden, maar zijn nadien verrast door de schoonheid én veelzijdigheid van de plant.

Je kunt de prachtige ranken van de Tropaeolum majus doorheen je (moes)tuin laten slingeren of je kunt ze laten klimmen. Opgebonden stengels kunnen zelfs drie tot vijf meter de hoogte inklimmen.

Maar er zijn evenzeer ook kleinere en compactere soorten (Tropaeolum minus) die het perfect doen in pot op je terras of balkon. 

Oost-Indische kers
Getty Images

Oost-Indische kers kan alle tinten oranje hebben, maar er zijn ook varianten met intens rode of dieppaarse bloemen. Welke kleur je ook kiest, ze brengen hoe dan ook leven in je tuin. En dat vanaf juni tot ver in oktober.

Oost-Indische kers zaaien en plukken

Of je nu plantgoed koopt of zelf zaait, succes is vrijwel altijd gegarandeerd want Oost-Indische kers vraagt niet veel buiten een plekje in de zon. Hoewel de plant als eenjarig wordt bestempeld, is de kans heel groot dat hij elk jaar opnieuw opduikt want Oost-Indische kers zaait zichzelf makkelijk uit. 

Oost-Indische kers
Getty Images
  • Voorzaaien kan vanaf maart en april. De zaadjes ontkiemen ongeveer na tien dagen.
  • Meteen buiten zaaien of zaailingen uitplanten kan vanaf half mei. Zorg voor een zonnige plek.
  • Pluk de bloemen geregeld, dan bloeit de plant langer door.

Interessant voor de tuin: in de plant zit de stof mysorin. Dat zorgt ervoor dat onder andere slakken en kleine koolwitjes op afstand worden gehouden. Oost-Indische kers wordt dan ook vaak naast gevoelige groenten als kool, bonen en broccoli gezet.

Wonderplantje in de keuken

Oost-Indische kers keuken
Getty Images

Daarnaast kun je de plant oogsten en alle delen gebruiken in de keuken. Zowel het blad als de bloem zijn lekker in salades. De zaden kun je inmaken als kappertjes.

Alle soorten Oost-Indische kers zijn eetbaar en smaken licht peperig en scherp. De plant is heel gezond. Het bevat veel vitamine B,C en E, plus mineralen als zwavel, jodium, ijzer, fosfor en kalium.  Naar het schijnt bevordert zowel bloem als blad de spijsvertering en vetverbranding. 

Uit Oost-Indië?

Dankzij de kruidige smaak heet de plant Oost-Indische kers, want de mensen legden vroeger de link met Indië waar de meeste specerijen vandaan kwamen. Niets is minder waar, want de plant komt uit de andere kant van de wereld: Zuid-Amerika. Kers komt dan weer van het Duitse woord Kresse, wat een verzamelnaam is voor eetbare planten met een scherpe smaak.

Zaden inmaken als kappertjes

kappertjes Oost-Indische kers
@baloulaleica via Instagram

Is de Oost-Indische kers uitgebloeid, dan verschijnen grote zaden, drie bij elkaar aan elke steel. Als je de zaden meteen plukt, kun je er ‘kappertjes‘ van maken. Zo doe je dat:

  • Pluk enkel zaden aan de steel, gevallen zaden zijn te taai.
  • Dompel de zaden een nachtje onder in zout water (3 el zout per 300 cl water voor ongeveer 3 handjes zaad).
  • Spoel de zaden af met water.
  • Maak een azijnmengsel van 150 ml wittewijnazijn, 1 tl suiker en kruiden naar smaak zoals peperbollen, laurier, tijm, rozemarijn, venkelzaad, mosterdzaad of korianderzaad.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook en laat 1 minuut koken.
  • Doe de zaden in een schoon potje en giet hier het hete azijnmengsel op.
  • Sluit het deksel en laat enkele weken rusten. Hoe langer je het potje laat staan, hoe meer de smaken in de kappertjes trekken.

(Recept: Marieke De Geus)

Als Oost-Indische kers op de taart:

Meer plantenpaspoorten vind je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."