Getty Images

Phlox of vlambloem zorgt voor kleur en geur in je tuin

Kan je tuin nog wat kleur gebruiken? Dan is Phlox of vlambloem een aanrader: van zomers wit tot sprankelend roze en intens paars. En als extraatje krijg je er een fijne zoete bloemengeur bij.

Colour blocking

vlambloem phlox
Getty Images

Phloxen worden ook vlambloemen genoemd. Ze bloeien ’s zomers uitbundig met volle bloemtrossen. Die trossen creëren de mooiste kleurvlakken in je tuin. Bijvoorbeeld een paars vlak in een roze border. En zelfs met kleine groepen heb je al veel effect. Kleuren mixen en matchen is met de phlox heel makkelijk. Wil je het liever iets subtieler, dan kun je ook een enkele plant als kleuraccent toepassen.

Phlox als plukbloem

phlox vlambloem
Getty Images

Staan de phloxen uitbundig te bloeien? Aarzel dan niet een paar bloemen te plukken voor op de vaas. Heb je de smaak te pakken, creëer dan een plukborder. Combineer daarin Phlox bijvoorbeeld met klokjesbloem (Campanula), kattenstaart (Lythrum), duizendknoop (Persicaria) en siergrassen. Allemaal vaste planten waar je jarenlang plezier van hebt. Dat is nog eens plukgeluk! Ook florist Sandra vertelt vurig over de Phloxen in haar pluktuin. Laat je inspireren:

Bekijk de video:

Buiten de lijntjes

phlox bodembedekker
Getty Images

Naast hoge phloxen heb je ook lage soorten die over de grond kruipen, zoals de Phlox subulata. Deze bloeit overdadig in de lente en dus vroeger dan de hoge variant en groeit supersnel. Perfect als bloeiende bodembedekker of als blikvanger vooraan in de border. Je kunt deze lage variant ook weelderig over een muurtje of langs een tuinpad laten groeien. Het resultaat oogt heel natuurlijk.

Phlox: tips & weetjes

  • Phlox kent ongeveer 70 soorten, zowel hoge, als lage planten, bodembedekkers, eenjarige planten en vaste planten.
  • Zaai phloxen in de volle grond na Ijsheiligen of als de kou in de lente uit de grond is. Binnenshuis voorzaaien kan ook 8 weken voordien.
  • Phlox houdt van zon, maar wat lichte schaduw is ook geen probleem.
  • De geurende bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.
  • De hoge phloxen kun je voor 21 juni terug knippen (een derde van de totale lengte). Dan blijven de planten wat compacter en bloeien ze later.
  • Phlox kun je ook in potten en bakken planten. Maak een mooie mix van Phlox, bladplanten en siergrassen.

Onze favorieten:

Phlox Drummondii Crème Brulee (eenjarig)

vlambloem
copyright Tuinkabouterchrisje.com

Phlox subulata Emerald Cushion Blue

vlambloem phlox bodembedekker
Copyright iVerde ‘Perennial Power’

 

Ontdek hier meer over planten en bloemen in de tuin:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content