Getty Images

Planten buiten water geven: 5 vuistregels

Onze planten buiten, in volle grond en in pot, hebben vaker nood aan extra water dan onze kamerplanten. Ze staan blootgesteld aan zonneschijn, warmte en wind, wat de grond sneller doet uitdrogen en waardoor we af en toe moeten bijgieten. Maar wanneer moet je je planten buiten water geven? En waar moet je rekening mee houden? 

Planten buiten water geven

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat planten in pot veel vaker (en meer) gietbeurten nodig hebben om te overleven dan planten in volle grond. Ze hebben minder aarde waaruit ze vocht en vitamines kunnen halen, en die aarde droogt ook nog eens sneller uit. De wortels van planten in volle grond kunnen diep doordringen in de aarde, waardoor ze minder hulp van ons nodig hebben.

Met onze 5 vuistregels ga je alvast goed aan de slag!

1. Geef enkel water wanneer de plant het nodig heeft

Veel mensen hebben de neiging om planten in pot consequent iedere dag water te geven, maar dat is vaak niet nodig.

  • Bij potplanten geldt dezelfde regel als bij kamerplanten: steek je vinger één centimeter in de grond. Is de grond droog, geef dan water bij. Is de grond nog vochtig, sla dan een dag over.
  • Planten in volle grond doen het doorgaans goed zonder hulp. En wanneer ze last hebben van droogte, zullen ze dat meestal ook tonen door ofwel slappe bladeren ofwel vergeelde bladeren.

2. Geef water op het gepaste moment

Het lijkt misschien een simpele regel, maar het is wel een cruciale. Geef je planten buiten altijd ‘s ochtends of ‘s avonds water, wanneer de zon er niet op schijnt. Zo krijgt de grond voldoende tijd om het water op te nemen, vooraleer het verdampt.

3. Vermijd contact met de bladeren/bloemen

Als je water geeft, doe dat dan altijd zo direct mogelijk aan de voet. Potplanten kun je bijvoorbeeld in een emmer water zetten, zodat ze het water opnemen dat ze nodig hebben. Als er druppels op de bladeren/bloemen blijven staan, kunnen die op zonnige dagen werken zoals een vergrootglas en tot verbranding leiden.

Heel wat planten in volle grond (voornamelijk eenjarigen zoals komkommer of Afrikaantjes) zijn gevoelig voor stamrot, en geef je best geen water aan de stam maar eerder errond. Je kunt het jezelf makkelijker maken door de stam wat op te hogen, zodat er geen water kan blijven staan aan de stam.

4. Liever geen koud kraantjeswater

Op warme dagen kan zo’n koud glas water ons smaken, maar planten houden daar niet zo van. Vul je gieter dus niet met koud kraantjeswater, maar eerder met opgevangen regenwater dat een warmere omgevingstemperatuur heeft (en bovendien ook minder kalk bevat). Sommige planten zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen, dus laat het water best op kamertemperatuur komen.

5. Liever één keer veel, dan telkens een klein beetje

Tijdens droogteperiodes is het beter om planten in volle grond één keer per week veel water te geven, in plaats van elke dag een beetje. Je wilt sterke planten kweken, en daarvoor moeten ze hun wortels diep in de grond laten dringen. Door elke dag te gieten, blijven de wortels aan de oppervlakte en blijft de plant ‘lui’.

Meer tuintips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content