© Getty Images

Courgettes uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten

Aan de slag gaan met de oogst uit je moestuin, da’s pas fijn! Met de tips van Wim Lybaert zaai jij als een pro én maak je binnenkort de lekkerste gerechten met je eigen groenten. Lees hier Wims beste weetjes over courgettes:

Moestuinfavoriet

Wim Lybaert: “Courgettes zijn zowat de meest motiverende planten voor een beginnende moestuinier. Ze zijn niet te houden: zelfs in een natte, kille zomer oogst je er nog kilo’s en kilo’s van. Tot je uiteindelijk geen courgettes meer kunt zien.”

courgette moestuin
Getty Images

Courgettes kweken

Wim: “Courgettes zijn grote planten, ze hebben veel water en mest nodig om te groeien. Voeg bij het uitplanten een hand organische mest toe aan het plantgat en geef regelmatig water.

 • Laat de courgettes niet groter worden dan 20 cm en eet ze het liefst meteen op.
 • Oogst je courgettes regelmatig, anders valt de productie stil.
 • Jonge courgettes kun je zeker een week in de koelkast houden, op het bovenste schap. Grote exemplaren voor soep of om te vullen bewaren langer, in de kelder.
 • Let op voor slakken op jonge plantjes. Strooi ecologische slakkenkorrels. Leg een mulchlaag van 3 cm grasmaaisel tegen onkruid en verdamping. Vanaf augustus kan er wit pluis op de bladeren komen, dat is meeldauw. Knip de zieke bladeren weg.”

Zo begin je eraan

 • Zaad tot oogst: 2 maanden
 • Zaaien: van half april tot eind juni (onder glas): lees hier meer over hoe je precies zaait.
 • Planten: van half mei tot juni (in volle grond)
 • Oogsten: van juli tot eind oktober
courgettebloem kweken
Getty Images

Courgettes in de keuken

Wim: “Wie courgettes in zijn moestuin plant, krijgt ook de kans om met courgettebloemen aan de slag te gaan. Een echte delicatesse. In Italië vullen ze ze met ricotta en spinazie of groene kruiden. Heerlijk!

 • Een courgette bestaat voor ruim 92% uit water, bijna evenveel als een komkommer. Met maar 21 kcal per 100 gram zijn het echte lightgroenten, waar je massa’s van mag eten.
 • Courgettes zijn ontzettend veelzijdig en lekker in zowel koude als warme bereidingen.
 • Jonge courgettes lenen zich goed om rauw te eten. Vooral als ze klein en knapperig zijn, zitten ze boordevol smaak. Pluk ze à la minute en maak ze klaar met niet meer dan een beetje citroensap, olijfolie en munt. Simpeler kan haast niet.”

6x courgette op het menu

Moestuinlectuur

‘Mijn Oogst’ – Wim Lybaert, Standaard Uitgeverij

Uit Libelle Lekker 4/2020

Meer over courgettes:

Schrijf je in voor onze moestuinnieuwsbrief

Abonneer je op onze moestuinnieuwsbrief en ontvang 2-wekelijks op zaterdagochtend het beste moestuinnieuws, gratis en voor niets in je mailbox!

PS Ben je al lid van onze Libelle Tuinclub op Facebook? Da’s een supergezellig clubje van mensen met een passie voor groen die elkaar inspireren, vragen en tips uitwisselen. Dat ontdek je allemaal hier!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content