Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

Planten toppen: wat is het en hoe doe je dat?

Doorgewinterde tuiniers hebben er vast al eens van gehoord: planten toppen. Maar wat is dat eigenlijk, waar is het goed voor en hoe pak je het precies aan? We leggen het je hieronder haarfijn uit.

Planten toppen voor een rijkelijke bloei

Planten toppen betekent dat je de eerste topjes die op je plant of zaailingen verschijnen eraf haalt. Dat klinkt jammer, want natuurlijk worden we blij als onze plant eindelijk gaat groeien! Maar als je de nieuwe topjes regelmatig snoeit, gaat de plant zich meer vertakken en zullen er ook meer scheutjes aan de onderkant van de plant groeien.

Voor ieder topje dat je snoeit, krijg je er enkele nieuwe in de plaats, met een volle, bossige struik als gevolg. Door jonge planten te toppen zullen ze dus iets later beginnen bloeien, maar je krijgt er wel een langere én rijkelijke bloei voor in de plaats.

Hoe en wanneer kun je best je planten toppen?

Het ideale moment om planten te toppen is net voor ze gaan groeien en bloeien, wat meestal tussen mei en juni is. Zo hebben jonge scheuten genoeg tijd om te groeien en bloemen te vormen.

In onderstaande video zie je hoe je jonge plantjes of zaailingen best kunt toppen:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content