© Getty Images

Rode biet uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten

Bietjes bestaan in alle vormen en kleuren, maar de rode biet kennen we allemaal. Lekker in salades, gezonde sapjes of stamppotten. Waar je ze ook gebruikt, ze geven een vrolijke kleur aan ieder gerecht! Bietjes kun je makkelijk zelf zaaien, oogsten en natuurlijk opeten. Hoe dan? Dat lees je hier!

Bietjes voor de beginnende moestuinier

  • Rode biet is een ideale groente om te kweken voor mensen met weinig moestuinervaring. Ze groeien snel en hebben niet veel verzorging nodig.
  • Rode biet behoort tot de knollenfamilie, zaai dus in een groentebed waar je ook bijvoorbeeld wortels en ui kweekt.
  • Naast de rode variant heb je ook gele, oranje en wit-paars gestreepte bieten. Experimenteer er gerust op los!

Vroege vogel

Bieten kun je redelijk vroeg in volle grond zaaien, eind maart plant je bietenzaad in geultjes van 1 tot 2 cm diep op zo’n 7 cm centimeter van elkaar. Maar je kunt ook een hele lente door starten met het kweken van bietjes. Binnenshuis voorzaaien gaat ook, maar is niet aan te raden, want de zaailingen worden niet graag verplant. Ze hebben dan ook nog eens extra tijd nodig om te wortelen in hun definitieve grond. Voorzaaien verkort je teelt dus niet. Bietjes zaai je traditioneel meteen buiten.

rode biet
Getty Images

Eens de volle grond in, zou je na ongeveer tien dagen een eerste teken van leven moeten zien. Wil je grote bieten? Dun je plantjes dan uit op ongeveer 15 cm van elkaar. Maar kweek je bietjes vooral om hun lekker blaadje? Dan hoef je tot ongeveer 10 cm uit te dunnen of soms zelfs helemaal niet.

Zaai je eind maart? Dan smul je van je eerste bietjes in juni. Oogsten kan tot april als je regelmatig bijzaait. Bietenzaad kun je trouwens lang bewaren, wel tot vijf jaar. Het zaad is vaak een cluster van 4 à 5 zaadjes die dan heel dicht op elkaar groeien. Hou dus na het kiemen enkel je sterkste plantjes over.

Uit de grond en op het bord

rode biet moestuin
Getty Images

Rode biet heeft die typische zoete, aardse smaak en is fantastisch te combineren met zuurdere, frisse ingrediënten. Denk maar aan de beroemde haringsalade met rode biet. Of op een krokante toast met geitenkaas en bieslook. Maak je er sap van? Pers dan ook een citroen uit, samen met appelsap bekom je zo een heerlijk gezond drankje.

Bietjes hoeven niet rijp te worden, dus je oogst wanneer je zelf wilt. Hoe kleiner je de bietjes oogst, hoe zoeter ze zijn. Wacht niet af op reuzenknollen, want dan gaan ze soms bitter smaken. Een maandje na het zaaien kun je trouwens al van het bietenblad knippen. Lekker in salades en soepen!

4x bietjes op het bord

Hou je van moestuinieren? Dan vind je dit vast ook interessant:

Wil je graag op de hoogte blijven van alle moestuin to do’s voor elk moment? Dan is onze Moestuin-nieuwsbrief een échte aanrader: een tweewekelijkse selectie van artikels boordevol tips, recepten en inspiratie waarmee je meteen aan de slag kunt. Schrijf je hier in!

 
 
moestuinnieuwsbrief banner

MEER MOESTUINTIPS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content