© Getty Images

Preimot: zo herken en bestrijd je deze plaag

Merk je kleine gaatjes of bruine vlekken op je preiplanten? Dan is de kans groot dat ze worden geteisterd door de preimot. Ontdek hier hoe je deze kleine belager kunt herkennen en bestrijden.

Waaraan herken je de preimot?

De preimot (Acrolepiopsis assectella) is een grijsbruine nachtvlinder van ongeveer 17 mm groot. In het voorjaar leggen de vrouwtjes hun eitjes op preiplanten, met alle gevolgen van dien. De eerste rupsen laten zich in mei en juni zien, maar zijn met te weinig om (veel) schade toe te brengen. De tweede generatie, die tussen juli en september uit het ei kruipt, is talrijker en kan wél een enorme ravage aanrichten.

De larven van de preimot boren zich een weg naar het hart van de plant, waardoor die vatbaar wordt voor bacteriën en schimmels en uiteindelijk sterft. Zo herken je de aanwezigheid van preimotten:

  • smalle groefjes in het blad (meestal blijft er een soort ‘zagemeel’ achter in deze groeven)
  • tal van kleine gaatjes
  • bruine vlekken
  • gerafeld blad

Zo kun je ‘m bestrijden

Is je prei maar een klein beetje aangetast door de larven? Dan is het vaak voldoende om enkel de beschadigde delen te verwijderen. In het beginstadium zitten de meeste rupsen op de bovenkant van de bladeren. Snij deze dus af zodra je de aantasting opmerkt.

Nog enkele tips:

  • Span insectengaas over je preiplanten, vooral als ze nog jong zijn. Oudere gewassen zijn iéts beter bestand tegen schade en kunnen sneller herstellen.
  • Gebruik een feromoonval. Zo’n val verspreidt de geur die vrouwtjes gebruiken om mannetjes te lokken. De mannetjes vliegen naar deze geur en komen zo in de val terecht. Op die manier kunnen minder vrouwtjes bevrucht worden. Te koop bij o.a. biogroei.be voor € 19,90 (twee stuks).
  • In uiterste nood kun je de preiplanten behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel op basis van pyrethrine. Deze stof wordt gewonnen uit olie van een bepaald type chrysant en werkt in op het zenuwstelsel van insecten. In hele lage concentraties werkt het insectenwerend, maar in hoge concentraties kun je ze ermee doden. Besproei je preiplanten er bij voorkeur ‘s avonds of ‘s ochtends mee, zodat je zeker geen nuttige insecten (zoals bijen of vlinders) raakt.

Meer tips tegen ongewenste gasten in de moestuin:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content