© Getty Images

Deze nuttige insecten kunnen je helpen in de tuin

Insecten zijn misschien niet de leukste beesten, ze zijn wel enorm nuttig en nodig voor je tuin! Ze zorgen voor bestuiving van je bloemen en voor een ecologisch evenwicht. Groenspecialist Angelo legt uit hoe je ze naar je tuin kan lokken!

Hoewel veel insecten een slechte reputatie hebben, zijn er ook heel wat nuttige beestjes. Ze zijn zelfs broodnodig om de natuur in evenwicht te houden. Denk maar aan bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en nog veel meer! Ontdek hier wat ze precies doen en hoe je ze naar je tuin kunt lokken. 

9x nuttige insecten die je in je tuin wilt

Bijen

Honingbijen, solitaire bijen en hommels zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder hen zouden er zelfs heel wat groente- en fruitgewassen verdwijnen.

Vlinders

Ook vlinders zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen, maar daarnaast zijn ze ook een goede indicator voor de toestand van de natuur. Als er veel of weinig vlinders op een bepaalde plek voorkomen, zegt dat iets over hoe goed of slecht het met de natuur gaat. Verder dienen ze – samen met rupsen en poppen – ook als voedsel voor andere dieren, zoals vogels.

Wespen

Ondanks hun slechte reputatie, zijn er toch bepaalde wespen die erg nuttig zijn. Sluipwespen, bijvoorbeeld, eten rupsen (ook eikenprocessierupsen), mieren, luizen en andere, ongewenste insecten. Ook de graafwesp doet zich graag te goed aan (blad)luizen, maar eet ook bladkeverlarven en cicaden.

Gaasvliegen

Deze kleine, groene vliegjes zien er onschuldig uit, maar de larven van gaasvliegen zijn echte rovers. Ze eten onder meer bladluizen, bladvlooien, schildluizen en tal van insecteneieren.

Oorwormen

Ook oorwormen smullen maar al te graag van insecteneieren. Ze worden bovendien ook vaak ingezet als luizenverdelger in de fruitteelt.

Kevers

De meeste kevers staan erom bekend planteneters te zijn en zien we dus liever niet in onze (moes)tuin. Toch zijn er ook heel wat nuttige soorten (onder meer roofkevers) die schadelijke insecten eten, zoals blad- en wolluizen, rupsen en zelfs naaktslakken. Een van de bekendste kevers is natuurlijk het lieveheersbeestje. Die heeft het voornamelijk gemunt op bladluizen.

Roofwantsen

Net als roofkevers voeden roofwantsen zich onder meer met luizen, rupsen, naaktslakken en mijten. Ze richten geen schade aan bij gewassen en worden daarom vaak gebruikt als bestrijder in de tuinbouw.

Galmuggen

Het overgrote deel van de galmuggen zijn planteneters, maar toch zijn er ook enkele soorten die schadelijke insecten, zoals blad- en schildluizen, spintmijten en witte vliegjes eten.

Fluweelmijten

Fluweelmijten zijn spinachtigen en passen dus officieel niet in het rijtje van insecten, maar toch zijn deze minuscule beestjes van belang in de tuin. Ze eten namelijk vooral bladluizen en andere mijten.

Zo lok je deze insecten naar je tuin

Bloemenweide

Heb je een leeg stukje grond, dan is dit ideaal om een bloemenweide aan te leggen. Bijen en vlinders hebben nectar nodig om te overleven, en dit halen ze uit tal van bloemen. Tuinexperte Laurence deelt haar gouden tips om meer bloemen te krijgen in je tuin.

Insectenhotel

Een insectenhotel hoef je gewoon neer te zetten of op te hangen en je hebt er verder geen onderhoud aan. Plaats het op een droge plek in de zon en klaar is kees! Je vindt insectenhotels online, in tuincentra of je maakt er gemakkelijk zelf een.

Stenen en stukken hout

Voor sommige insecten hoef je niet veel moeite te doen om het hen zo aangenaam mogelijk te maken in je tuin. Leg bijvoorbeeld een paar platte stenen of stukken hout in de border waar ze zich kunnen verschuilen.

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content