© Getty Images

Reukerwten voor de heerlijkste bloemengeur in je tuin

Op zoek naar een bloem die je makkelijk kunt kweken én die maandenlang rijkelijk bloeit? Dan zijn pronk-, sier-, of reukerwten wat jij en je tuin nodig hebben.  

Reukerwten zaaien

Lathryus, de Latijnse benaming voor reukerwt, kan vanaf midden februari/maart binnen gezaaid worden in aparte potjes. Lege WC-rolletjes, opgevuld met zaaigrond, doen daarvoor perfect dienst omdat het plantje graag diep wortelt. Zet ze in een doorzichtige opbergbak en laat het deksel er losjes bovenop liggen.

reukerwten
Getty Images

In de potjes stop je 1 tot 3 zaadjes die je met een laagje zaaigrond van ongeveer 1 tot 1,5 cm bedekt. Tip: de zaadjes zullen beter kiemen nadat ze een nachtje geweekt zijn in water. Nadien kunnen ze op de vensterbank in de garage of serre en is het een kwestie van goed vochtig houden. Een temperatuur van ongeveer 15 graden is ideaal.

reukerwt
Getty Images

Hou je niet van binnen voorzaaien? Zaai ze dan rechtstreeks in volle grond zodra de temperatuur ‘s nachts niet meer onder de 5°C zakt.

Kiemen

Na ongeveer tien dagen begin je de eerste kiemen te zien en doe je het deksel van de zaaipotjes weg. Haal drie weken na het zaaien de zwakste plantjes weg zodat er slechts eentje per pot overblijft.

Zijn de zaailingen een vijftal centimeter hoog? Knijp dan de top uit om de groei van zijscheuten te stimuleren.

reukerwten
Getty Images

Naar buiten

Na IJsheiligen mogen ze naar buiten. Laat de plantjes eerst wennen aan de buitenlucht door ze af te harden.

Voorzie 30 tot 40 cm ruimte tussen de verschillende planten.De plantjes moeten vanaf 10 cm hoogte ondersteund worden. Daarna klimmen ze met hun hechtranken verder naar boven. Kies een redelijk hoge plantensteun of klimrek, want de hoge variant kan tot 2 meter hoog kruipen.

reukerwten
Getty Images

Verzorgen

Reukerwten kunnen absoluut niet tegen de wind en houden heel erg van zon. Hou daar dus rekening mee wanneer je ze in vaste grond plant. Knijp regelmatig de verwerkte bloemen uit, want deze vormen peulen en dan valt de bloei stil. Geef ze de hele bloei voldoende water en af en toe extra voeding om langer van de bloemen te kunnen genieten.

reukerwt
Getty Images

Pronken met pronkerwten

De bloemen zijn ideaal als snijbloem, dus vergeet zeker niet af en toe een mooi zomers boeket te maken.

reukerwten
Getty Images

Zeg eens, heb jij nu niet heel veel zin om ook reukerwten in je tuin te hebben?

Lees verder:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content