Planten afharden: wat is het en hoe pak je dat aan?

Planten afharden: wat is het en hoe pak je dat aan?
Getty Images

Planten die je binnen hebt gezaaid, mag je niet zomaar buiten zetten. Voor je dat doet, moet je ze eerst afharden. Maar wat is dat eigenlijk en hoe gaat het in z’n werk?

Wat betekent ‘afharden’?

Afharden wil zeggen dat je zaailingen geleidelijk laat wennen aan de buitenlucht, vooraleer je ze permanent buiten zet. Als je de planten van de ene dag op de andere buiten zet, bestaat de kans dat ze niet meer groeien of doodgaan.

Vooral tomaten, komkommers en courgettes zijn erg gevoelig aan kou: zodra de temperatuur onder 5 graden zakt, zijn ze al verloren. Deze plantjes zet je dus het best pas buiten in de tweede helft van mei.

Hoe pak je het aan?

Je planten afharden is helemaal niet zo moeilijk. Kies een zachte dag, zonder regen en wind, en zet ze een paar uurtjes per dag buiten. Let er wel op dat ze niet in de volle zon staan en dat de temperatuur ‘s nachts niet onder de 10 graden zakt. Als je dat een week lang iedere dag doet, zijn je plantjes helemaal klaar om naar buiten te gaan.

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)