© Getty Images

Rood fruit uit de tuin: oogsten, opeten én beschermen tegen vogels

De perfecte zomerboost? Een handvol zalig zoet rood fruit. Plukvers, van eigen bodem! Lees hier onze tips om er zoveel mogelijk van te genieten.

Rood fruit: zomerse zaligheid

Krieken en kersen

Ken je de spreuk: “Asperges dood, kersen rood“? Wanneer het aspergeseizoen ten einde is, rond 21 juni, kan de kersenoogst beginnen. Juist op tijd voor die heerlijke zomer!

Aardbeien

Aardbeien groeien heel makkelijk in potten of hangmanden op je terras. Met de ‘Toscana aardbei’ vang je twee vliegen in een klap: lekkere aardbeien én prachtige, grote, felroze bloesems met de allures van een echte terrasbloem. Geef deze doordragende aardbei een plek in volle zon!

Frambozen

Heb je weinig plaats in de tuin? Dan is een frambozenstruik ideaal als smalle smulhaag én het is de allermakkelijkste bes voor de tuin.

Frambozen plant je netjes op een rijtje en laat ze met hun lange stengels mooi verticaal omhoog groeien. Let wel op voor uitlopers: dat zijn kleine frambozenstruiken die meeliften op de lange wortels, en her en der oppoppen. Trek ze meteen uit. Of plant ze in potjes en deel ze uit: populariteit gegarandeerd!

Pluk op het juiste moment

Laat aalbesjes, kersen en krieken lang genoeg hangen: hoe rijper ze zijn, hoe zoeter.
Aardbeien moet je wél op tijd plukken, die rotten snel. Laat je niet vangen door de kleur, maar laat je leiden door je neus: ruik je de typische aardbeiengeur, dan heb je beet.
Het beste plukmoment voor frambozen en aardbeien? Pal op de middag op een dag vol zon. Dan hebben die rode snoepjes zich vol zoete smaken en vitaminen gezogen.
Plukken en opeten!

3x leuke vogelverschrikkers

Laat de vogels geen stokje voor het fruitfestijn steken en wees die pikkedieven te snel af met een zelfgemaakte vogelverjager.

Hang oude cd’s, dvd’s, blikdeksels of bestek met een koordje in je fruitbomen en fruitstruiken. Door de wind zal het ronddraaien en het zonlicht reflecteren, wat de vogels zal wegjagen. Ook strookjes aluminiumfolie kun je hiervoor gebruiken.

Vogels eten nooit met mes en vork!

Het deksel op hun neus (snavel)

Klinkt niet als muziek in de oren

 Nog meer antidiefstal voor je fruitbomen:

  • Het beste resultaat heb je met vogelnetten. Dat zijn netten die de ganse boom of struik beschermen. Zeker als je een grote kersenboom hebt, is dat echter geen gemakkelijke klus. Is je boom te groot? Dan kun je eventueel een paar grote takken met veel vruchten beschermen met een net.
  • Er bestaan ook speciale afschrikkende ballonnen om vogels weg te houden uit fruitbomen. Deze ‘Bird Chaser’- ballonnen jagen de vogels weg met hun heldere kleuren en de dreigende opdruk van roofvogelogen.
  • Door katten te lokken naar je kersenboom, zullen vele vogels wegblijven. Je kunt dit doen door kattenlokkende gewassen rond je boom te planten. Denk aan kattenkruid (Nepeta cataria), valeriaan (Valeriana officinalis), kattenkiwi (Actinidia kolomikta), gamander (Teucrium marum) en tijm (Thymus).
  • Wikkel een volledige spoel zwart garen af rond de takken van de boom. Creëer zo een verwarrend doolhof van draadjes. De vogels houden niet van het gevoel van de draadjes om hun voeten. De volgende keer zullen ze jouw boom mijden.

Smakelijk!

Lees ook:

Moestuinieren: nieuwtjes en tips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content