Getty Images

Tomatenplaag of aardappelplaag: hoe herkennen en voorkomen?

Menig moestuinier volgt op regenachtige zomerdagen met argusogen het weerbericht. Regenachtige dagen in combinatie met warmere temperaturen zijn namelijk de ideale voedingsbodem voor de gevreesde aardappel- en tomatenplaag. Hoe kun je die nu herkennen en voorkomen?

Schadelijke schimmel

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat het eigenlijk gaat om één ziekte: de aardappel- en tomatenplaag worden allebei veroorzaakt door de schadelijke pseudoschimmel Phytophthora infestans. In de volksmond spreken we vaak over ‘de plaag’ en ‘de tomatenziekte’.

Hoe de aardappel- en tomatenplaag herkennen?

De schimmel is makkelijk te herkennen door de bruine plekken op het loof en vruchten.

 • Bij aardappelen verspreidt de ziekte zich van aan het loof, via de stengel tot aan de knol. Was er een plant besmet en heb je toch nog mooie aardappelen uit de grond kunnen halen? Controleer dan goed of er geen putjes te zien zijn. Bij het schillen zul je hoe dan ook snel zien of de knol geïnfecteerd is of niet: het wordt een glazige aardappel met bruine vlekken.
aardappelplaag
Aangetaste aardappelbladeren
 • Ook bij tomaten begint het op één blad bij één plant. Als je er niet op tijd bij bent, springt de schimmel over op de vruchten en ontstaan er bruine vlekken op je tomaten. Die zijn dan niet meer te redden en op een paar dagen tijd sterft de plant helemaal af.
tomatenplaag tomatenziekte
Aangetaste tomatenbladeren

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals het schimmels betaamt, verkiest ook deze een warm en vochtig klimaat. En laat dat nu net onze huidige situatie zijn. De afgelopen weken heeft het hier al behoorlijk wat geregend, en de temperatuur schommelt ook rond de 20°C. Daarom is het dus belangrijk om nu die vervelende schimmel in de kiem te smoren.

1. De tomatenziekte voorkomen

 • Hou de plant zo droog mogelijk. Dat kun je doen door enkel water aan de voet te geven, en er goed op te letten dat je de bladeren niet nat maakt. Maak het jezelf makkelijk en verwijder de onderste bladeren tot aan de eerste vruchten. Ook nieuwe scheuten die aan de voet groeien, moet je verwijderen.
 • Zorg voor voldoende luchtcirculatie:
  • Vermijd te compacte struiken. Het kan geen kwaad om af en toe wat takjes van je tomatenplant te knippen, er moet voldoende lucht tussen de bladeren en vruchten kunnen stromen.
  • Staan jouw planten in een serre? Zet af en toe de deur open zodat er frisse lucht tussen je planten kan. Vermijd te allen tijde condens.
 • Laat geen takjes op de grond liggen na het dieven. Wanneer ze nat worden en op de grond blijven liggen, vergroot je de kans op en verspreiding van de tomatenplaag.
tomatenplaag herkennen
Verspreiding van de tomatenplaag

2. De aardappelplaag voorkomen

Bij aardappelplanten is het niet makkelijk om te plaag te voorkomen. De makkelijkste opties zijn:

 1. Kies voor resistentere rassen.
 2. Kweek vroege soorten die je al in juli kunt oogsten. Dan blijf je de ontwikkeling en verspreiding van de aardappelplaag voor.
 3. Zet je tomatenplanten en aardappelen niet naast elkaar. Dat maakt de eventuele verspreiding al een pak moeilijker.
 4. Zodra je één plekje opmerkt, moet je direct het loof verwijderen. Zo voorkom je schade aan de plant.
 5. Wandel niet tussen de aardappelrijen wanneer het loof nat is. Mocht de schimmel ergens groeien, verspreid jij ‘m zo over al je planten.

Neem het zekere voor het onzekere en behandel je tomaten- en aardappelstruiken tijdig met een ecologisch concentraat tegen de schimmel zoals Cuprex Garden van Aveve.

SCHRIJF JE IN OP ONZE MOESTUIN-NIEUWSBRIEF !

Wil je graag op de hoogte blijven van alle moestuin to do’s voor elk moment? Dan is onze Moestuin-nieuwsbrief een échte aanrader: een tweewekelijkse selectie van artikels boordevol tips, recepten en inspiratie waarmee je meteen aan de slag kunt. 

moestuinnieuwsbrief banner

Meer van eigen kweek?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content