De tuin in december: volop snoeitijd en andere klusjes

De tuin in december: volop snoeitijd en andere klusjes
Getty Images

Met december is niet alleen de laatste maand van het jaar aangebroken, maar staat ook de winter écht voor de deur. Je tuin gaat vanaf nu stilaan in winterslaap, maar toch staan er nog wat klusjes op het programma. Trek je warme jas en je handschoenen aan en tuinieren maar!

Deze klusjes kun je in december doen in de tuin

Slipvrij de tuin in!

Vaak hetzelfde traject lopen over een nat gazon of rondstappen in de border drukt de grond dicht en veroorzaakt structuurbederf. Is er al een vastgelopen paadje, werk de aarde dan los door een riek diep in de grond te prikken en de aarde voorzichtig te breken.

Zijn tuinpaadjes, terrassen en brugjes gevaarlijk glad door regen, rijm of vorst, maak ze dan slipvrij door het strooien van scherp zand.

Volop snoeitijd

 • Breng heesters en bomen terug in model, maar laat voorjaarsbloeiers ongemoeid. Bij planten die bloeien voor einde mei zitten de bloemen nu al klaar in de knoppen. Ze snoeien betekent bloemen wegknippen.
 • Groeit in een bontbladige plant een tak met gewoon groene bladeren, verwijder die dan tot aan zijn basis. Zo niet gaat hij binnen enkele jaren de struik domineren.
 • Verwijder ook alle ongewenste stamscheuten bij bomen. Zijn het nog jonge scheuten, trek ze dan van de stam met een flinke neerwaartse ruk. De wonde is niet echt groot, maar alle zijdelingse knopjes zijn ineens mee weggerukt.
 • Schrik er niet voor terug om nu taxus-,beuk – en haagbeukhagen smaller en/of lager te maken.

Je tuin beschermen tegen de winterkou

 • Zet planten in pot dicht bij elkaar én dicht tegen een muur om ze te beschermen tegen de wind. Wikkel er eventueel wat vliesdoek omheen of pak de pot in met isolatiemateriaal. Let er op dat de bladeren kunnen blijven ademen!
 • Winterharde planten die in de grond blijven zitten, kun je extra beschermen met stro of bladeren.
 • Buitenkranen en afvoeren kun je bedekken met een oude doek of plastic. Laat je tuinslang volledig leeglopen en rol ze op zodat ze niet kapotvriest.
 • Haal de schaaltjes weg onder je potten die buiten staan. Want niet de vorst, maar het overtollige water is de grootste oorzaak waarom je planten de winter niet overleven.

Het gazon proper houden

 • Vallen er nog bladeren op je gazon? Hark ze er dan af zodat het gras niet stikt.
 • Verlucht eventueel je gazon met een verticuteermachine.
 • Verwijder ook mos van de tuinpaden, zodat je niet kunt uitschuiven als het heeft gevroren.
 • Geef je grasmaaier een grondig winteronderhoud indien het meer dan twee jaar geleden is.

Help de dieren in je tuin

 • Hang vetbollen, nestkastjes en andere hulpmiddelen om tuinvogels de winter door te helpen. In deze video legt tuinexperte Laurence uit wat je nog allemaal kunt doen om de dieren in je tuin te helpen.

Zuurstof voor de tuinvijver

Vijvervissen en zuurstofplanten hebben in de regel geen hulp nodig om de winter probleemloos door te komen. Zelfs niet als het hele vijveroppervlak bedekt is met een laagje ijs. Via de halmen van lisdodde, gele lis en nog andere achtergebleven stengels wordt normaliter voldoende lucht uitgewisseld. Wil je toch een wak in het ijs houden, installeer dan een ijsvrijhouder. Hang het zuurstofsteentje niet dieper dan 30 cm onder het wateroppervlak, zodat de ongeveer 4°C warme waterlagen waarin de vissen overwinteren niet vermengd worden met de koudere bovenlagen.

Zorg voor je kamerplanten

 • Verlucht je huis wanneer de buitentemperatuur mild is.
 • Stop met het besproeien van vetplanten en cactussen.
 • Besprenkel andere planten zeer matig.
 • Besproei orchideeën regelmatig om het gebrek aan vocht te compenseren en dompel de potten een keer per maand in een bakje lauw water.

En ook nog dit:

De winter is de ideale periode om (fruit)bomen, struiken of rozen aan te planten, want de meeste soorten zijn dan in rust. Let er wel op dat het niet vriest op de dag van het aanplanten, of kort daarna. Hou dus de weersvoorspelling in de gaten, zodat je tuin ook in december mooi blijft.

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)