Getty Images

Fruitstruiken planten voor een tuin vol gezonde snoepjes

Fruitstruiken in de tuin: dat is tussen het tuinieren door genieten van zoet(zure) zelfgekweekte snoepjes. Kinderen, en wij ook, zijn er dol op! Maar hoe plant je nu zo’n struik? We leggen het graag voor je uit:

Geduld is een schone … oogst

Ben je van plan om binnenkort wat fruitstruikjes te planten?

Wees dan niet teleurgesteld dat je het eerste jaar geen tot bijna geen opbrengst hebt. Want de jonge struiken hebben wat tijd nodig om goed te wortelen en vruchten te dragen. Het eerste jaar kun je rondom de vrije ruimte dus gerust wat andere snelgroeiende eenjarige gewassen planten.

Het goede nieuws is dan weer dat eenmaal je fruitstruik vertrokken is, er bijna geen houden meer aan is. Je hebt er nauwelijks onderhoud aan en de oogsten komen als het ware vanzelf.

Vooral in de zomer is het smullen, en voor je het beseft sta je een teveel aan bokalen confituur van je zelfgekweekte besjes uit te delen. Maar ook in de herfst kun je, afhankelijk van de soort, nog snoepen van frambozen. En wie ze invriest, kan zelfs in de winter genieten van homemade smoothies of coulis uit eigen tuin maken. Je leest het, zo’n fruitstruik: da’s een vierseizoensgenieter.

Geef je fruitstruik een goede thuis

Voor de fruitstruik jou rijkelijk besjes begint te geven, verlangt hij wel eerst naar een plek waar hij het beste van zichzelf kan geven. De meeste fruitstruiken floreren wanneer ze…

 • op een zonnige plek staan,
 • beschut zijn tegen harde wind,
 • geplant worden in een vruchtbare en goed gedraineerde bodem.

Heb je een zware of droge grond? Dan kun je kiezen voor verhoogde bedden of eventueel fruitstruikjes planten in grote terraspotten.

6x populaire fruitstruiken

Weet je niet goed welke fruitstruiken te kiezen? Deze soorten zijn populair en doen het prima in de Vlaamse tuinen:

Zwarte bes

fruitstruik planten
Getty Images
 • Zwarte bes of Ribus nigrum: een besje rijk aan vitamine C en goed tegen allerlei lichamelijke kwaaltjes.

Aalbes

fruitstruik planten
Getty Images
 • Aalbes of Ribus sativum: je hebt de rode of witte variant. De witte besjes zijn een stuk zoeter en de vogels laten ze omwille van hun ‘saaie’ kleur sneller links liggen.

Kruisbes

kruisbes planten
Getty Images
 • Kruisbes, stekelbes of Ribes uva-crispum: de vruchten worden vaker gekookt dan rauw gegeten. Rauw zijn ze nochtans lekker met wat yoghurt en granola. Je hebt ze in talloze varianten: witte, groene, rode, behaarde, gladde bessen.

Bramen

braam planten
Getty Images
 • Bramen of Rubus fruticosus: de beste schaduw verdragende bessen. Ze houden van een fris en vochtig klimaat. Ideaal voor als je veel bomen hebt. Tip: braamstruiken kunnen enorm invasief zijn, je moet vanaf het begin de struik goed leiden en snoeien om overwoekering te voorkomen.

Framboos

framboos planten
Getty Images
 • Framboos of Rubus idaeus: de nieuwe uitlopers geven fruit in de zomer en herfst. Soms durven ze ver lopen, dus op tijd terugsnoeien is de boodschap.

Blauwe bes

blauwe bes planten
Getty Images
 • Blauwe bes of Vaccinium corymbosum: een bes die verlangt naar zure grond. De blauwe besstruik is bijzonder mooi in de herfst en misstaat zeker niet in de siertuin.
fruitstruik
Blauwe besstruik in de herfst @Rasbak

Wat met aardbei?

In tegenstelling tot ander klein fruit is de aardbeiplant geen struik, maar een overblijvende plant. Hij vermenigvuldigt zich met uitlopers – liggende stengels met kleine babyplantjes op het uiteinde. Aardbei is dus een geweldige bodembedekker voor aan de rand in een siertuin. Verschillende rassen door elkaar zorgen voor aardbeien van juni tot de herfst. Tip:  een flinke laag stro voorkomt dat ze vies worden van de modder.

aardbeien planten
Getty Images

Fruitstruiken aanplanten

Oktober en november zijn goede maanden om een fruitstruik aan te planten. De struik kan wortelen in de nog warme aarde en op die manier goed aanslaan voordat het bovenste deel van de plant in rust gaat. Daardoor zal hij volgend voorjaar krachtiger groeien.

Fruitstruiken op kale wortel

Tussen half oktober en half maart kun je bij kwekers struiken op kale wortel kopen. Die zijn minder duur dan exemplaren in pot. De struik wordt opgekweekt in de volle grond en in de herfst, na het vallen van de blaadjes, wordt hij uitgegraven. De wortels worden dan in jute of in een zwarte plasticfolie gewikkeld en moeten nadien zo snel mogelijk opnieuw de grond in:

 • Zet de plant met zijn wortels eerst enkele uren of een hele nacht in een emmer water.
 • Graaf een gat dat groot genoeg is voor alle wortels, zonder proppen.
 • Maak het gat weer dicht, geef veel water en leg er een dikke mulchlaag op. Let op: leg geen te natte mulch tegen de stam of wortels, maar leg het liever in een kring rondom de plant. Zo voorkom je eventuele verrotting.
fruitstruik
Getty Images

Fruitstruiken uit pot

Fruitstruiken die je in pot koopt, kun je in principe elk moment van het jaar aanplanten, behalve in een vorstperiode of als het juist erg warm is.

 • Graaf een ruim gat waar de kluit goed in past. Geef de kluit royaal water, zodat de aarde niet afbrokkelt. Strooi mycorrhiza’s (schimmels) op de bodem van het plantgat en over de voet van de kluit: ze zullen eraan vast blijven kleven als die voldoende nat is.
 • Zet de kluit in het gat op zo’n manier dat de bovenkant van de kluit op dezelfde hoogte komt als de omringende grond.
 • Na het aanplanten geef je de plant veel water en leg je er een dikke mulchlaag op, om het vocht vast te houden.

Oogsttijd

Het leukste en lekkerste gedeelte! Eet je je besjes meteen op? Dan pluk je het fruit als het goed rijp is. Voor confituur kun je ze beter iets voor hun volledige rijpheid plukken, want dan bevatten ze meer pectine, wat de stolling bevordert. Om te voorkomen dat vogels met je oogst aan de haal gaann kun je een net over de struiken spannen.

Meer lezen over fruitstruiken?

fruitstruiken

Inspiratie nodig om je bessen te verwerken?

Veel plezier met je bessenstruiken en smakelijk!

Dit vind je vast ook interessant:

Ontdek meer

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content