Uitstap van de week: fietsen door Vlaams-Brabants platteland

Uitstap van de week: fietsen door Vlaams-Brabants platteland

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week fietsen we door het Vlaams-Brabantse Hageland door de streek waar De Witte thuis was.

Door het land van Ernest Claes

De Vlaams-Brabantse stad Diest in het Hageland heeft veel te bieden. Vanuit Provinciedomein Halve Maan kun je prachtige uitstappen maken door natuurdomein Webbekoms Broek. Maar wij trekken er deze keer met de fiets op uit voor een ietwat heuvelachtige tocht van 42 kilometer: de Reynaertroute. Daarbij passeren we langs dorpen die zeker voor lezers van de boeken van Ernest Claes niet onbekend zullen zijn: Averbode, Zichem en Scherpenheuvel.

De abdij van Averbode. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Starten doen we in de Halve Maan, waarbij we al snel de Lindemolen passeren: een houten windmolen uit de 18de eeuw, gebouwd in Schaffen, in de 19de eeuw verhuisd naar Assent en in 1960 overgebracht naar de stadswallen. Je kunt hem bezoeken op de eerste zondag van elke maand. We fietsen noordwaarts via Molenstede naar Averbode met zijn prachtige norbertijnenabdij. In de zomer heb je hier de beroemde ‘lekdreef’, met rijen ijsjesventers en bezoekers. Nu vind je er vooral vredige rust, en eventueel een hapje en drankje in het abdijcafé. In de abdijwinkel koop je bier, kaas, brood en peperkoek. Opgelet: café en winkel zijn gesloten op maandag.

Zomer en winter bezocht door pelgrims, fietsers en wandelaars: de basiliek van Scherpenheuvel. (c) Lander Loeckx

Via Testelt gaat het dan naar Zichem, waar het geboortehuis van Ernest Claes staat – nu is het een museum. Dit is ook de plek waar zijn bekendste romanfiguur leefde: De Witte. Zichem wordt vaak beschreven als de mooiste gemeente van Vlaams-Brabant. Van hier gaat het verder naar Scherpenheuvel, het bedevaartsoord met de bekende basiliek, van maart tot november omringd door talloze kraampjes.

Het Xaveriushuis in het begijnhof van Diest met het Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur. (c) Lander Loeckx

De terugweg naar Diest via Assent en Webbekom is heel landelijk, al bots je wel even op de E314. Rustplekjes te over onderweg, maar ook in Diest zelf vind je er volop. Je kunt er rondkuieren in het 17de-18de-eeuwse begijnhof met elke eerste zondag van de maand een boeken- en antiekmarkt. In het huis ‘Xaverius’ bevindt zich het Vlaams Centrum voor Eet- en Tafelcultuur met kruidtuin, culinair museum en bibliotheek; zeker een bezoekje waard!

Meer weten?

  • Meer info over deze route vind je hier.
  • Een overzicht van uitgestippelde fietsroutes in Vlaams-Brabant raadpleeg je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Provinciedomein Halve Maan, Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest
  • Afstand: 42 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 88 – 34 – 38 – 91 – 92 – 93 – 59 – 57 – 81 – 56 – 18 – 25 – 83 – 58 – 86 – 87 – 89 – 88
  • Extra info:  de pdf en de gpx-file van de fietsroute kun je hier downloaden.

Coverbeeld: Lander Loeckx

Meer over wandelen en fietsen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)