Uitstap van de week: wandel door de vallei van het Merkske

Uitstap van de week: wandel door de vallei van het Merkske

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: een wandeling door de vallei van het Merkske.

De vallei van het Merkske: flirten met de grens

Een van de meest bizarre grenzen tussen België en Nederland is het dorpje Castelré, net boven Minderhout. Het is een ballonvormig stukje Nederland dat bijna volledig omsloten is door Belgisch grondgebied en enkel door een flessenhals van 200 meter breed met Nederland is verbonden.

Een deel van deze grillige grens wordt gevormd door een riviertje: het Merkske. In het dal maak je prachtige wandelingen en fietstochten, die bijna allemaal vertrekken in bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel. Het domein rond de vroegere kolonie van Wortel is deels officieel stiltegebied, waar je met wat geluk de zang van wielewalen en nachtegalen kunt horen.

Beeld: Natuurpunt

Tijdens de wandeling ‘Flirten met de grens’ hop je maar liefst vier keer de grens over. Vanuit Wortel trek je naar de vennen van de Castelrese heide, een gebied dat weleens moerassig kan zijn. De wandeling loopt over onverharde paden, dus laarzen zijn geen overbodige luxe, al stap je ook wel over knuppelpaden en brugjes. Trek voor de trip zeker een halve dag uit. In het bezoekerscentrum kun je achteraf genieten van een hapje en een drankje.

Deze wandeling maakt deel uit van een reeks van vijf die allemaal in aanmerking komen voor de provinciale prijs ‘Wandeling van het jaar’. Tot en met 31 augustus kan ook jij nog stemmen via wandelingvanhetjaar.be

Praktische info

Kaart: Provincie Antwerpen

  • Vertrekpunt & parkeren: Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel
  • Afstand: 11 km
  • Periode: permanent
  • Traject: opgelet, je volgt afwisselend Belgische en Nederlandse knooppunten: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 57 – 62 – 80 – 76 (NL) – 74 (NL) – 75 (NL) – 97 – 98 – 73 (NL) – 71 (NL) – 70 (NL) – 69 (NL) – 7 – 9 – 10 – 2 – 1
  • Extra info: fiches en gpx-bestanden download je hier.

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)