Uitstap van de week: boswandeling in de Vlaamse Ardennen

Uitstap van de week: boswandeling in de Vlaamse Ardennen

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: wandelen door het Oost-Vlaamse Kluisbos.

Een bos op een berg

In de zomer is het 300 hectare grote Kluisbos, op de 141 meter hoge Kluisberg, heerlijk voor een schaduwrijke tocht. Maar in volle herfst kleurt het bladerdek prachtig. Tijd voor een korte, gezinsvriendelijke wandeling van een paar uurtjes door dit statige beukenbos.

Peetje en Meetje: oude dolmen, of resten van vroegere ijzerwinning? (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

We starten aan de Torendreef in noordoostelijke richting. Na zo’n kilometer zie je rechts van het pad ‘Peetje en Meetje’: een constructie van grote stenen die doet denken aan prehistorische dolmen. Toen de deksteen nog een stuk lager lag, leek het alsof de stenen gezellig samen lagen te keuvelen, vandaar de bijnaam. Volgens de overlevering hebben druïden hier ooit offerrituelen uitgevoerd. De realiteit is waarschijnlijk iets nuchterder: waarschijnlijk zijn het restanten van de vroegere ijzerwinning hier.

Op weg naar de magische (maar momenteel vrij frisse) Liefdesbron. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

Vlak bij knooppunt 2 ligt de Liefdesbron, een idyllisch plekje. Wie hier pootjebaadt, zou binnen het jaar de liefde van zijn leven vinden. Wel fris in deze tijd van het jaar … Het verhaal van die druïdes is mistig, maar de Vierschaar die je daarna ontmoet, was wel degelijk een plek waar ooit recht werd gesproken. Het gebouw dat er staat is sinds kort een B&B, een populaire trekpleister waar het ook op winterse zondagen gezellig zitten is bij de vuurkorven.

B&B Bosbaar, een gezellig plekje, ook op winterzondagen als de vuurkorven branden. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

Van hier wandelen we de taalgrens over langs een voormalige steengroeve, waar de verschillende bodemlagen nog zichtbaar zijn. Even verderop kom je in de Rue la Cavée, een waardevolle holle weg richting Amougies. Van hieruit kijk je uit over het Pays des Collines. Bijna aan het eind, tussen knooppunten 33 en 7, kan je naar de Toren stappen, het hoogste punt van de Kluisberg, ooit gebouwd als uitkijkpost. Nog iets verder zie je een prehistorische grafheuvel of tumulus. Deze plek mag je wel enkel met een gids bezoeken.

Meer uitgestippelde herfst- en andere wandelingen in Oost-Vlaanderen vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Torendreef, 9690 Ruien
  • Afstand: 6,4 km
  • Periode: het interessantst in voorjaar/zomer of volle herfst
  • Traject: knooppunten 7 – 2 – 8 – 53 – 60 – 39 – 37 – 32 – 33 – 7
  • Extra info: een pdf van de kaart en de gpx-file kun je hier downloaden. Je kunt er ook een brochure met Oost-Vlaamse boswandelingen bestellen, waarin deze route is opgenomen.

Coverbeeld: Toerisme Oost-Vlaanderen

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)