Herfstwandeling van de week: de beken van Wachtebeke

Elke week stellen we je een fijne uitstap voor, afgestemd op het seizoen en geschikt voor het hele gezin. Deze week stappen we flink door in de buurt van het Oost-Vlaamse domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

Eén hoeve, twee bunkers, véél water

Behalve de Zuidlede en de Olentgracht lopen in dit gebied rond provinciaal domein Puyenbroeck ontelbare kleine waterwegjes. ‘Broek’ betekent trouwens moeras. Met andere woorden: trek toch maar laarzen aan voor deze fikse, 11 km lange, soms wat hobbelige, maar prachtig herfstige wandeling.

Een stukje van de kaarsrechte, schilderachtige Etbosdreef. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

We starten aan de Sportingang van domein Puyenbroeck, waar je gratis kunt parkeren. En dan is het heel eenvoudig: we vertrekken naar het oosten, via mooi aangegeven knooppunten, meteen langs de kronkelige Zuidlede. Die verbindt de Durme met de Moervaart. Vroeger voeren hier heuse schepen over, vandaag glij je er in de zomer met de kajak doorheen. We volgen het riviertje zo’n 2,3 km, tot we aan de Etboshoeve aankomen. Daar slaan we rechtsaf om uit te komen in de kaarsrechte, maar hobbelige Etbosdreef. De Etboshoeve was ooit boerderij, (smokkelaars)herberg en later een café. Vandaag is het een privéwoning.

‘T Ou Huys in winterse dagen. In de zomer, en als het hopelijk weer mag, is dit een zonnig terras. (c) touhuys.be

Even hadden we het water verlaten, maar nu lopen we langs de Olentgracht. Die verzamelt het vele water van de omringende velden en weiden en voert het naar de Zuidlede. Rechts bos, links velden, en dat zo’n kilometer of drie, tot je aan een site met twee bunkers uitkomt: de Hollandstellung. Of toch een deel van die stelling, want deze bunkers vormden samen met andere tijdens WOI een verdedigingsgordel aan de grens met Nederland. In de praktijk zijn ze amper gebruikt. Van hier stappen we langs een natuurreservaat dat genoemd is naar een zeldzame plant die hier in het vroege voorjaar bloeit: de eenbes. Eindpunt van dit stukje weg is ‘t Ou Huys, ooit een boerderij, vandaag een gezellige taverne. En een kinderboerderij. Oké, die éne hoeve in de titel moeten er strikt genomen twee worden…

Langs dijkwegjes met afwisselend bosgebied en water. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

Nog even, en daar is het water weer! We maken hier flink wat bochten langs het Torregoedbos, ooit deel van het Torregoed, een 13de-eeuwse pachthoeve waarvan een beetje buiten het domein nog wat restjes rechtstaan. Maak van die één dus maar een drie, als je een pietje-precies bent. In het midden van dit stukje bos ligt een vijver, een overblijfsel van vroegere zandwinning in de streek. Vandaag wordt er gevist. En dan een ultieme verrassing, aan knooppunt 12: het Levend Erfgoed Park, een soort Bokrijk met dieren, zeg maar. Hier vind je rassen van boerderijdieren die bijna uitgestorven zijn. Én een Knuffelhoeve, waar kinderen kennismaken met het boerderijleven. Hoeve nummer vier, eigenlijk, en een plekje waar je in deze moeilijke tijden dus toch nog kunt knuffelen … Van hier is het nog een kilometertje stappen naar het vertrekpunt. Links passeer je dan nog een nieuwe metalen uitkijktoren van 15 meter hoog.

Meer weten?

Deze route komt uit de wandelgids ‘Wandelen in het Waasland’. Daarin staan vijf routes op de al even nieuwe wandelnetwerken Moervaartvallei en Grenspark Groot Saeftinghe. Van elk netwerk is ook een kaart beschikbaar. De wandelgids (€ 6) bestel je hier, voor de wandelkaart Moervaartvallei (€ 6) klik je hier, de wandelkaart Grenspark Groot Saeftinghe (€ 6) kun je hier aankopen.

Praktische info

  • Vertrekpunt: Prov. domein Puyenbroeck ingang Sport, Puyenbrug 1a, Wachtebeke
  • Afstand: 11 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 6 – 47 – 46 – 7 – 14 – 13 – 12 – 8 – 6
  • Extra info: meer over deze wandeling vind je hier

Coverbeeld: Wandelen over de hobbelige Etbosdreef. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

Meer najaarsuitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content