Herfstwandeling van de week: tussen hei en abdij

Elke week stellen we je een fijne wandeling voor, afgestemd op het seizoen en geschikt voor het hele gezin. Deze week stappen we langs de Antwerpse provinciegrens van Averbode naar Veerle-Heide en terug.

Rust geboden rond Averbode

Scherper langs de provinciegrens wandelen dan dit kan bijna niet. Niet voor niets heet een stukje van onze route de Grensstraat. We starten aan de abdij van Averbode, en dat is nog net Vlaams-Brabant. Daar vertrekken we voor een wandeling van 7 of 11 km door landelijk- en natuurgebied, duidelijk in de provincie Antwerpen. En dan zakken we weer af naar ons vertrekpunt. Wat we onderweg tegenkomen: heerlijk rustig bos- en heidegebied met vennen en moeras. Niet voor niets was dit in 2019 een van de vijf eindkandidaten in de wedstrijd Wandeling van het Jaar. In deze tijd van het jaar trek je best je laarzen aan. Een groot deel van de paden is onverhard.

Het klompenmuseum, momenteel helaas gesloten. (c) Mie De Backer / Toerisme Antwerpen

Laten we de beroemde startplek even negeren: die komt straks aan bod. Vanaf de parkeerplek van de abdij wandelen we heel even over de (niet zo drukke) Herseltse baan naar ons eerste knooppunt. Normaal gesproken meteen al een prima stopplek: hier ligt het Klompenmuseum De Eik, met een taverne en een klompenbelevingspad, waarbij je je stoute klompen aantrekt voor een authentieke klompenervaring. Tussen begin november en begin april zijn individuele bezoeken niet mogelijk, groepen kunnen wel nog boeken. Hoe dan ook niet getreurd, het gebied dat ons wacht heeft veel te bieden.

Heerlijk rustgevend bosgebied rond de abdij van Averbode. (c) Mie De Backer / Toerisme provincie Antwerpen

Van hieruit trekken we inderdaad resoluut de provincie Antwerpen binnen. Averbode Bos & Heide is een deel van een reusachtig groengebied van 1500 hectare dat in 2004 door de prinselijke familie de Merode werd verkocht aan de Vlaamse Landmaatschappij. Daarom heet deze streek dan ook het Merodegebied. Ooit werd in dit gedeelte aan bosbouw gedaan, je vindt hier oud loofbos. De toren van de abdij blijft een tijdje een mooi oriëntatiepunt.

Een zomerbeeld van een van de vele vennen, maar ook nu spot je hier watervogels en is de natuur schitterend. (c) Mie De Backer / Toerisme provincie Antwerpen

Op knooppunt 78 kunnen we ombuigen voor de korte versie van de wandeling van 7 km lang. Voor de langere – een aanrader! – lopen we nog even door naar het noorden. Hier komen de laarzen van pas, want nu zitten we, na een stukje verharde weg, in echt veen- en heidegebied. We komen een stukje in de bewoonde wereld, cirkelen om Veerle-Heide heen met als verste punt natuurgebied De Werft. Mooi open terrein met flink wat rustpunten, ook op de terugweg. Uiteindelijk sluiten we weer aan bij de korte versie van de wandeling op de Grensstraat. Die inderdaad de grens tussen de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant volgt, vanwege de vreemde V-vorm die de grenslijn hier heeft.

De grote poort aan de ingang van de abdij van Averbode. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

In principe kun je wat verderop (aan knooppunt 248) recht naar het vertrekpunt, maar wij maken nog twee mooie ommetjes door landelijk en bosgebied voor we weer bij de toren van de abdij van Averbode belanden. Je kunt vrij door het domein wandelen en de prachtige kerk bezoeken. In principe is ook de abdijwinkel open, maar raadpleeg toch maar de website (klik hierboven op de link). Hetzelfde geldt voor abdijcafé Het Moment. Abdijbezoeken zijn ook mogelijk, maar hier worden om coronaredenen groepsbezoeken net vermeden! Om van een ijsje van een van de vele ijskarren te genieten in de van heinde en ver bekende Lekdreef moet je helaas wachten op warmere dagen…

Meer weten?

Over alle mogelijke activiteiten in landschapspark de Merode, van wandelen tot overnachten, vind je hier alle info. Voor massa’s andere wandelingen in de Kempen klik je hier.

Praktische info

  • Vertrekpunt: parking Het Moment, Herseltsebaan 2, Scherpenheuvel
  • Afstand: 7 km of (lange versie) 11 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 279 – 84 – 79 – 78 – (lange versie hier 127 – 412 – 77 – 253 – 124) – 109 – 248 – 251 – 81 – 273 – 279 – 294 – 96 – 293 – 98 – 100 – richting 96 tot parking
  • Extra info: een kaartje, de gpx-file en een afdrukbare knooppunterlijst vind je hier

Coverbeeld: Wandelen in de Merodebossen (c) Mie de Backer / Toerisme provincie Antwerpen

Meer wandelingen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content