Uitstap van de week: wandelen langs de Molenbeek

Uitstap van de week: wandelen langs de Molenbeek

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week wandelen we langs Vlaams-Brabants erfgoed, met eventueel een flinke geuzelambiek als beloning.

Wandelen langs de Molenbeek: van bier tot papier

Een echt winterse uitstap met gezellige tussenstops, dat is deze Herisemwandeling. Genietend van het uitzicht van weiden, akkers en bos in de vallei van de Molenbeek bezoek je enkele unieke monumenten. Bovendien past deze wandeling prima in de nieuwe biercampagne ‘Rondje Vlaams-Brabant’ dat de 30 brouwerijen en 250 streekbieren van de provincie in het zonnetje zet. Proeven is er natuurlijk ook bij als je gaat wandelen langs de Molenbeek.

Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’. (c) Lander Loeckx

Dat proeven kan al meteen na de start. Je kunt immers vertrekken aan Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’, waar je alles over dat beroemde, natuurlijk gegiste bier te weten komt. Een glas degusteren hoort daar natuurlijk ook bij, en je kunt allerlei streekproducten kopen in de shop van het centrum.

De papiermolen van Herisem. (c) Lander Loeckx

Toch raden we aan om maar even te wachten en de wandeling aan te vatten. Die volgt om te beginnen een flink stuk van de Molenbeek. Hier en daar ga je over onverharde paden, helaas iets te moeilijk voor rolstoelen en kinderwagens. Na een flinke kronkel kom je bij de papiermolen van Herisem. Deze parel van 19de-eeuws erfgoed is gegroeid uit een 16de-eeuwse papiermolen. Vandaag is het een museum met taverne. Je kunt hier zelf papier scheppen en, als je tijd hebt, een huifkartocht maken door de vallei van de Molenbeek.

De monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg. (c) Toerisme Vlaams-Brabant

Dan stap je weg van de Molenbeek, alweer grotendeels over onverharde paden, langs schilderachtig bos- en akkerlandschap over wegen zoals de Duvelsborreweg en de Begijnenbosweg. Zo kom je in het hart van Alsemberg, waar je zeker de monumentale Onze-Lieve-Vrouwekerk op het Kapelaansplein moet bekijken. De stijl is laatgotisch, de kerk heeft alle kenmerken van de Brabantse architectuur uit de 14de eeuw. Er staat onder meer een romaans doopvont uit de 12de eeuw en in het koor het devotiebeeld van Onze-Lieve-Vrouw uit de 13de eeuw. Van hier wandel je terug naar het Bezoekerscentrum om -al dan niet vloeibare – energie op te doen.

Meer weten?

Klik hier voor de basisinformatie over de Herisemwandeling. Hier vind je meer over wandelen in de provincie Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant heeft alle activiteiten voor 2020 in het kader van ‘Rondje Vlaams-Brabant’ bij elkaar gebracht. Alle info over de campagne – wandelroutes, bierlocaties, brouwerijcafé’s, bierfestivals… – én de bierkalender vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Bezoekerscentrum ‘De Lambiek’, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg of CC ‘De Meent’, Gemeenveldstraat 34, 1652 Alsemberg (op kaartje en GPX-file)
  • Afstand: 6,6 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg de zeshoekige borden met rode opdruk
  • Extra info: het kaartje met uitleg en de gpx-file van deze wandeling kun je hier downloaden.

Coverbeeld: de papiermolen van Herisem. © Lander Loeckx

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)