Uitstap van de week: wandelen aan de Grensmaas

Elke week stellen we je een uitstap voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week wandelen we door een stukje Limburgse natuur, gevormd door twee waterlopen: een beek en een kanaaltje.

De lockdown is een feit en heel veel toeristische bestemmingen zijn gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, dat is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die je hier vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de wandelroute respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel wandelplezier!

Kinrooi, waar ooit het water baas was

Het noordoosten van de provincie Limburg, waar de Maas de grens vormt, heeft altijd moeten worstelen met water, soms met verwoestende gevolgen. Een van de overblijvende getuigen daarvan is het kanaaltje de Lossing in Kinrooi, gegraven om het water van een zijriviertje van de Maas, de Abeek, af te voeren. Tussen beide waterloopjes ligt het wandelgebied Zig en Goort. Bosjes, weilanden en akkers, laagveenmoerassen, maar vooral 17 hectare vijvers met fraaie rietkanten en moeraszones.

Het dal tussen het kanaaltje de Lossing en de Abeek, een zijtakje van de Maas, maakte vroeger deel uit van een groter moerasgebied. (c) Erwin Christis

We kiezen voor de gele route, die langs natuurreservaat De Zig voert. Dat maakte ooit deel uit van een uitgestrekt moerasgebied langs de grens met Nederland. Een eenvoudige uitstap midden in de natuur. Een groot deel van de wandeling loopt langs de Lossing. Ze maakt een lus rond de vallei van de Abeek. Ze is gemakkelijk te doen op een kleine twee uur, maar loopt wel grotendeels langs onverharde paden. Wil je langer wandelen, dan kun je gemakkelijk aansluiten bij de route langs de Goort.

In dit waterrijke gebied leven bekende en unieke watervogels en insecten. (c) Erwin Christis

Aan de rand van het gebied ligt een nieuwe vogelkijkhut waar je bewoners zoals de waterral, blauwborst of – in de zomer – de sprinkhaanrietzanger kunt ontdekken. Het gebied hoopt in de toekomst ook vroegere bekenden zoals de visarend, de roerdomp of het woudaapje te verwelkomen. Maak je deze wandeling in het warme seizoen, dan vind je er ook prachtige libellen, zoals de smaragdlibel en de metaalglanslibel.

Meer weten?

  • Meer informatie vind je op de websites van De Zig en De Goort.
  • Een overzicht van uitgestippelde wandelroutes in Limburg met een handige zoekfilter vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Parking 2 aan de Donderslagstraat in Kinrooi
  • Afstand: 7,5 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg de zeshoekige borden met de gele aanduiding
  • Extra info:  de gpx-file van de fietsroute kun je hier downloaden.

Coverbeeld: Erwin Christis

Meer over wandelen en fietsen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content