Uitstap van de week: fietsen langs de Zwalmmolenroute

Uitstap van de week: fietsen langs de Zwalmmolenroute
© Getty Images

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: een stevige fietstocht door een stukje van de Vlaamse Ardennen.

De Ronde van Vlaanderen in zakformaat

De Zwalmstreek in de Vlaamse Ardennen: de ideale streek voor pittige fietstochten met schitterende uitzichten.

De gemeente Zwalm, dat zijn twaalf lieflijke dorpjes, bijna in het zuidelijkste puntje van de provincie Oost-Vlaanderen. Ze ligt in de Vlaamse Ardennen, een streek met prachtige, heuvelachtige panorama’s. Fietsen doe je hier in Ronde-van-Vlaanderenstijl over soms pittige heuvels en kasseistroken. De Watermolenroute vraagt dus wat fysieke inspanning en best een fiets met versnellingen. Start je richting zuiden, dan krijg je de stevigste klimmen – over de Kamperberg, Bosseberg, Kauwenberg en vooral de Molenberg, eerst.

Overal molens, maar geen wieken

Onderweg word je beloond met weidse uitzichten en heerlijk landelijke dorpjes zoals Roborst, Rozebeke, Dikkele, Paulatem, waar je hier en daar kunt afstappen voor een lokaal biertje. De Zwalm is een rivier met wat verval, die de de valleitjes in deze streek heeft uitgesleten. Ze vormt al duizend jaar de energiebron voor de typische watermolens uit de streek. Aan het vertrekpunt in Munkzwalm staat een van de mooiste exemplaren, de Zwalmmolen. Verder ontmoet je ook de Bostmolen, de IJzerkotmolen en de Ter Biestmolen, nu allemaal ingericht als schilderachtig restaurant of cafeetje.

Windmolens vind je in de streek trouwens ook, bijvoorbeeld de Koutermolen in Roborst en de Vinkemolen (een van de weinige met wieken), die naar deze streek werd overgebracht in 1790. Met andere woorden: het kan hier op sommige plekken ook wel flink waaien. Ook daar houd je best rekening mee als je je vertrekrichting kiest.

Dit is een van de vele bewegwijzerde routes die je rond Zwalm kunt volgen. Je vindt er een heleboel andere via vlaanderen-fietsland.be.

Praktisch

Dit is een uitgestippelde en met borden aangegeven fietstocht. Op sommige plekken is het een beetje zoeken. Als je een fiets-gps hebt is het aangeraden om de gpx-kaart te downloaden.

  • Vertrekpunt: Zwalmmolen, Rekegemstraat 28 – 9630 Munkzwalm
  • Afstand: 40 km
  • Periode: permanent
  • Traject: het traject is aangegeven via specifieke borden
  • Extra info: een kaartje van de route en een downloadbaar gpx-bestand vind je hier.

Coverbeeld: Getty Images

Meer fietstochten:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)