Getty Images

Onderzoek: Vlaming verkiest deze tuin als droomtuin

Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid deed onderzoek naar ‘de Vlaming’ en zijn tuin. Welke tuinen zijn er, hoe gaan we ermee om en wat is het ultieme droombeeld van hoe een tuin eruit moet zien? Je leest het hier!

Huisje, tuintje, boompje

Private tuinen omvatten ongeveer 8 procent van Vlaanderen. Dat is bijna evenveel als de totale oppervlakte aan bos (10,3%). Maar hoe ziet de gemiddelde tuin van de Vlaming eruit en wat blijft de ultieme droomtuin voor de meesten onder ons?

Als het van de gemiddelde Vlaming afhangt, is de ultieme tuin eentje die op het platteland is gelegen. En dan het liefst een tuin die zich ontsluit rondom een alleenstaande woning. Op dit moment ligt 52% van alle tuinen verspreid in landelijk gebied, tegenover slechts 27% in randstedelijk gebied en 21% in verstedelijkt gebied. Niet verwonderlijk als je weet dat woonpercelen vaak dubbel zo groot zijn in landelijk gebied dan in de (rand)steden. Maar ook in de verstedelijkte gebieden vind je grote verschillen onderling. En dat komt door de ligging.

Zo vind je vooral in Limburg grotere stadstuinen en aan de kust de kleinste tuintjes.

Vlaming tuin
Getty Images

Eetbare tuinen

Nog een leuk weetje is dat in meer dan 70% van de Vlaamse tuinen een of andere vorm van voedsel gekweekt wordt en dat ongeveer 40% van alle Vlaamse tuinen een moestuin met groenten of fruit heeft. Twee op de drie Vlamingen composteert ook zelf zijn keuken-en tuinafval.

Klein privé versus groot gemeenschappelijk

Waar de Vlaming minder staat voor te springen zijn gemeenschappelijke tuinen. 74 procent van de Vlamingen heeft liever een kleinere privétuin dan een grotere gemeenschappelijke tuin. Slechts 23% van de Vlamingen is bereid om zijn tuin of terras te delen. Een van de belangrijkste redenen om dat níét te doen, is de vrees voor het verlies aan privacy.

Gecontroleerd groen

Hoe ziet een perfecte tuin er uit voor de meeste Vlamingen? Wel, we willen graag zoveel mogelijk groen, zoals struiken, hagen, bomen en bij voorkeur met een natuurlijke afsluiting. In hoeverre de natuur haar stempel mag drukken op de tuin, is dan weer een andere kwestie. Zowat de helft van de Vlamingen wil toch liever een tuin die altijd in perfecte staat is, inclusief strak gazon waarover ze de controle hebben. De andere helft, vooral stadsmensen en mensen uit hogere sociale klassen, kunnen een natuurlijke, meer wilde tuin wel smaken.

Tijd om te tuinieren

Of de Vlaming graag in de tuin werkt? Een meerderheid (62 procent) antwoordt positief. Vooral 65-plussers vinden tuinieren ontspannend. Zij houden zich ook graag bezig met verscheidenheid in bloemen en planten en proberen graag iets nieuws uit.

Graag in de tuin werken, wil echter niet zeggen dat de Vlaming er heel veel tijd aan wil besteden. Zo’n 60 procent probeert zo efficiënt en tijdbesparend mogelijk te werken. Daardoor vindt nog steeds zo’n kwart van alle ondervraagden het gebruik van chemische producten een noodzakelijk kwaad voor hun tuinonderhoud.

Lees hier waarom het gebruik van chemische producten vaak tegenstrijdig werkt. 

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content