Zelf munt kweken? Dan is dit goed om weten!

Zelf munt kweken? Dan is dit goed om weten!
©GettyImages

Munt is een echt powerkruid! Hij is niet alleen een smaakkampioen in drankjes, hartige en zoete gerechten, hij bevat ook tal van gezondheidsvoordelen. En omdat wij graag een plantje bij de hand hebben, kweken we ‘m gewoon lekker zelf. Want eigen kweek, dat smaakt écht!

Munt = da’s gezond!

Munt kweken is een goed idee, want het biedt soelaas voor heel wat gezondheidskwaaltjes, zoals:

  • spijsverteringsproblemen, maagkrampen en winderigheid,
  • slapeloosheid,
  • verkoudheid,
  • en veel meer.

Meer lezen over de gezondheidsvoordelen van munt? Hier vind je alles wat je wil weten!

De eigenschappen van munt

Lieve (moes)tuinier, dit is munt… en munt is:

  • Avontuurlijk: munt is een snelgroeiende plant en de wortels durven zich nogal verspreiden. Voor je het weet, baant dit kruid zich een weg door je hele plantenbak of tuin! Je houdt de boel in toom door het in een pot te kweken, in je keuken, op je terras of balkon. Wil je munt in je (moes)tuin planten? Let er dan op dat de pot net boven de grond uitsteekt en de container niet gebarsten is!
  • Enthousiast: wist je dat één stekje al volstaat om een mooie muntplant te kweken? Ja hoor, munt verspreidt zich graag snel én makkelijk!
  • Koel: munt houdt van een vochtige, goed gedraineerde alkalische grond met veel voedingsstoffen. Voldoende water geven, is de boodschap.
  • Een zonneklopper: de kruid gedijt het best op een plek waar ‘ie geniet van ochtendzon en in de middag gedeeltelijk in de schaduw staat.
  • Winterhard: munt heeft sterke wortels die de vrieskou makkelijk overleven. De delen van de plant boven de grond zullen helaas wel afsterven.
  • Overheerlijk, natuurlijk: gebruik je zelfgekweekte muntblaadjes in salades, drankjes of hartige gerechten. (Pssst, onderaan dit artikel vind je héél wat lekkere culi-inspiratie met munt)

Munt kweken in 5 stappen

Zo, tijd om aan de slag te gaan.

Stap 1: gebruik een stekje (of muntzaailing)

Toegegeven, het is niet evident om munt uit zaad op te kweken. Je begint dus het best met een stekje van een bestaande muntplant of een muntzaailing die je bij de meeste kwekerijen of tuincentra koopt.

Een stekje planten doe je zo:

  1. Snijd een stengel af op ongeveer 1 cm boven een vertakking. Op die manier kan er telkens een nieuw takje groeien.
  2. Plaats het stekje in een glas water.
  3. Binnen 1 week zullen er onder water kleine, witte worteltjes aangroeien. Wacht nog een paar dagen, en je kunt je gewortelde stekje verpotten.

In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je precies te werk gaat: 

Stap 2: verplant het stekje

Munt is een beetje zoals onkruid: voor je het goed en wel beseft, palmt ‘ie je hele tuin in. Plant daarom het gewortelde stekje in een pot. Op die manier voorkom je dat hij gaat woekeren. Extra tips:

  • Gebruik een pot met een diameter van 30 à 40 cm per plant.
  • Plant het stekje 5 cm diep.
  • Plant je meerdere stekjes of zaailingen in één pot? Plaats ze dan 15 cm uit elkaar.
  • Munt gedijt het beste in een vruchtbare grond met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0.

Stap 3: zorg voor voldoende zonlicht

Zoals je eerder las, is munt een echte zonneklopper. Een lichtgebrek (maar ook een overvloed aan licht) kan de groei van de plant verstoren.

Dus kies een plek uit waar de plant ‘s morgens geniet van volle zon en in de namiddag in halfschaduw staat.

Stap 4: munt verzorgen

Snoeien

Je plant regelmatig snoeien voorkomt dat de plant te groot wordt en meer in de breedte groeit.

Knippen

Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Knip de bloemknoppen eraf voor ze in bloei komen, zodat de plant niet te groot wordt. Door de bloemknoppen te verwijderen, verleng je ook het oogstseizoen van je plant!

Water geven

Geef je muntplant twee keer per week water. Voel regelmatig met je vingers of de potgrond droog staat. Munt houdt van een vochtige grond, maar niet kletsnat!

Stap 5: tijd om te oogsten

Dat doe je natuurlijk door gewoon wat bladeren te plukken, direct te verwerken of even in de koelkast te bewaren of op zijn kop te laten drogen. Invriezen kan ook, maar vers zijn ze natuurlijk veel aromatischer.

TIP: Oogst nooit meer dan 1/3de van het blad ineens, en laat de plant zich herstellen voor je opnieuw oogst.

Welke munt kweken?

Extra fijn (en lekker): er zijn heel wat muntsoorten die je kunt kweken. Enkele soorten op een rijtje:

  • ananasmunt (smaakt écht naar ananas),
  • basilicummunt (bevat rode blaadjes en smaak en ruikt naar basilicum),
  • akkermunt,
  • pepermunt,
  • bosmunt.

6x lekkers met munt

En dan nu aan de slag met die zelfgekweekte muntblaadjes. Smakelijk!

 

Bron: apartmenttherapy en allezadenkopen.nl.

Nog meer zelf kweken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)