© Getty Images

Redactrice Diny stopt een maand met roken: “Mijn vriend heeft me al tien keer verlaten, en mijn zus is al twintig keer verongelukt”

Door Diny Thomas

Stichting tegen Kanker daagt met haar campagne Buddy Deal alle rokers uit om één maand geen sigaret op te steken. Redactrice Diny gaat de uitdaging aan en vertelt je elke week heerlijk eerlijk of het haar lukt.

‘Redactrice Diny stopt een maand met roken’, kop ik mijn relaas. Achteraf gezien had ik misschien wat bedachtzamer moeten zijn. Waarom ging ik niet gewoon voor ‘Redactrice Diny probéért een maand niet te roken’ of ‘Redactrice Diny doet een poging om een maand niet te roken’? Dan had ik mezelf kunnen behoeden voor… de walk of shame.

Want ja, ik heb gefaald! Ik rookte niet ‘maar’ één sigaret op de dorpskoers of de trouw van mijn beste vriendin. Nee, woensdagnamiddag reed ik heel moedwillig naar de buurtsuper om een pakje L&M te gaan halen en stak ik op nog geen uur tijd niet één, maar twee sigaretten op (wat later nummer drie, vier en misschien zelfs vijf). Alsof ik dat zomaar als ‘een vergissing’ kan wegwuiven?

Levendige dromen

‘Waarom?’, is zowat het enige dat mijn vriend me kan vragen als hij het pakje sigaretten op de keukentafel ziet liggen. Maar ik moet hem het antwoord schuldig blijven. Nu ja, ik kan wel honderd-en-een redenen bedenken wààrom ik per se wilde roken. Het geeft me zelfvertrouwen, het kalmeert me, het is gezellig… Maar is dat niet wat een verslaving met je doet? Je dénkt dat het allemaal beter wordt als je een sigaret opsteekt, maar eigenlijk voel je je achteraf alleen maar slechter. Hallo schuldgevoel!

Woensdagavond kon ik maar aan één iets denken: wààrom moest ik roken? Het enige dat ik kon verzinnen, was dat ik de kracht niet meer had om me tegen de drang te verzetten. Ik was bekaf. Ik sliep al nachten slecht, en daar was, volgens Dokter Google, maar één schuldige voor: de nicotinepleisters! Een van de neveneffecten is… dromen! Levendig dromen. Zo heeft mijn vriend me al zeker tien keer laten zitten voor een ander (en dat terwijl we nog maar net een huis hebben gekocht), is mijn zus al twintig keer verongelukt met haar gloednieuwe wagen en zei mama me wel honderd keer dat ze me nooit meer wilde zien (als moederskindje breekt dat je hart). Al die nachten dat ik huilend wakker werd, hadden duidelijk hun tol geëist.

Nog eentje

‘Redactrice Diny stopt een maand met een roken’ kun je nauwelijks een hit noemen. Hoewel… Ik mag dan wel gerookt hebben, maar dat betekent niet dat ik zomaar de handdoek in de ring gooi. Al doe ik het van nu af aan wel op míjn manier. En dat is… mezelf ‘s morgens nog één sigaretje gunnen. Daarna spring ik onder de douche en doe ik een nicotinepleister op, die tot ‘s avonds blijft plakken. Nu ik ‘s nachts niet meer lig te woelen en te dromen, sta ik een stuk frisser op. De keerzijde is wel dat ik ‘s morgens ongelooflijk veel zin heb om te roken. Daarom gun ik mezelf die ene. Nu toch, want de bedoeling is wel om het roken elke dag wat langer uit te stellen, in de hoop dat ik over enkele weken de drang niet meer voel om die ene nog op te steken.

Ik besef dat niet iedereen het met me eens is, en dat mag. Het lijkt misschien als een excuus om te blijven roken, sommigen vinden me misschien een mislukkeling, maar oordeel niet te snel. Mijn doel is om te stoppen met roken, en het doel heiligt de middelen, toch? Ik ben nog altijd vastberaden om een niet-roker te worden, alleen heb ik wat meer tijd nodig dan sommige anderen. En dat, dat is helemaal oké!

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content